Izložba 'Žene mijenjaju arhitekturu': Poslana snažna poruka o rodnoj ravnopravnosti

0
Radiosarajevo.ba
Izložba 'Žene mijenjaju arhitekturu': Poslana snažna poruka o rodnoj ravnopravnosti
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba 'Žene mijenjaju arhitekturu'

Izložba pod nazivom 'Žene mijenjaju arhitekturu' upriličena je večeras, 14. septembra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba je nastala u produkciji Nacionalnog muzeja umjetnosti 21. stoljeća iz Rima u saradnji s Ambasadom Italije u Sarajevu.

Glavni fokus izložbe 'Dobre vijesti: Žene mijenjaju arhitekturu' jeste predočiti internacionalnoj publici nove i inkluzivnije perspektive arhitekture, te istaknuti značaj i doprinos koji su dale žene, ženski timovi i kolektivi u polju savremene arhitekture, urbanizma i dizajna u Italiji.

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Izložba je ranije predstavljena u Stockholmu i Dohi, a u Sarajevu je prikazana u okviru festivala 'Dani arhitekture Sarajevo 2023' u prisustvu italijanskog ambasadora Marca Di Ruzze. Izložba je koncipirana na osnovu četiri narativna poglavlja: Priče italijanskih arhitektica, Prakse u Italiji, Narativi u Italiji i Vizije u Italiji.

Dani arhitekture dali su svoj doprinos izložbi proširujući je s četiri biografska profila bosanskohercegovačkih arhitektica: Greta Ferušić, Ognjenka Finci, Vedina Babahmetović i Sanja Galić Grozdanić. Dodatni, peti profil uvršten u izložbu, simbolično mapira imena i prezimena arhitektica iz Bosne i Hercegovine i posvećen je svim ženama koje su se bavile arhitekturom i urbanizmom, počevši od polovine prethodnog stoljeća (period osnivanja prvog Arhitektonskog fakulteta u Bosni i Hercegovini) sve do 1992. Inicijativa je koncipirana u saradnji s Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena.

Predstavljen program 63. MESS festivala: Tračak nade u vremenu nesigurnosti, sukoba i katastrofa

Predstavljen program 63. MESS festivala: Tračak nade u vremenu nesigurnosti, sukoba i katastrofa

"Žene je veoma često teško naći u analima historije arhitekture iako su arhitektonska postignuća žena uveliko oblikovala naše zajednice, društvo i svijet u kojem živimo danas. Otvarajući temu raznolikosti i reprezentacije u arhitekturi, dolazimo do novih perspektiva i spoznaja koje često previđamo. Od 14. septembra pa sljedećih 14 dana, "Dani arhitekture Sarajevo" zajedno sa MAXXI-jem i Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini, te Udruženjem za kulturu i umjetnost "Crvena", stavljamo žene u sami centar arhitektonskih diskusija te ćemo da istražujemo moguće nove narative u bosanskohercegovačko-italijanskim arhitektonskim identitetima.

Također, izuzetno nam je bitno da razgovaramo o ovoj temi i iz perspektive žena, posebno imajući na umu nedavna dešavanja u našoj zemlji - sad više nego ikad je od najbitnijeg značaja da bosanskohercegovačko društvo krene koračati paralelno sa savremenim shvatanjima rodne ravnopravnosti i prava žena", izjavili su iz Dana arhitekture Sarajevo.

Izložba 'Žene mijenjaju arhitekturu'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza

"Kao Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini, prihvatili smo s velikim oduševljenjem priliku koju nam je ponudio Muzej MAXXI, u dogovoru s Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, da u Sarajevu, zajedno s LIFT Prostorne Inicijative i u sklopu Dana arhitekture Sarajevo 2023, organiziramo postavku izložbe "Dobre vijesti". Kao što je poznato, arhitektura i dizajn su nosivi stubovi ugleda Italije u Bosni i Hercegovini i općenito na Balkanu, budući da imaju istaknutu ulogu naše kulturne diplomatije u zemlji, koja ima za cilj ne samo dodatno učvrstiti bilateralne odnose, nego i promovirati, u ovoj zemlji, vrijednosti poput pomirenja i prevazilaženja diskriminacije – rodne, također – upravo zahvaljujući ujedinjujućoj snazi kulture.

Uskoro počinje 63. izdanje festivala MESS: Poznato kojom predstavom će biti otvoren

Uskoro počinje 63. izdanje festivala MESS: Poznato kojom predstavom će biti otvoren

Osim podsjećanja na "Dan italijanskog dizajna", događaj koji Ambasada organizira svake godine, dajući prostor specifičnim sredinama italijanske arhitekture i dizajna, razvijajući plodonosne prilike za saradnju s dinamičnim svijetom bosanskohercegovačke arhitekture također, ne mogu ne pomenuti naše opredjeljenje da nastavimo dalje s grandioznim projektom Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI, koji je svojevremeno projektovao Renzo Piano. Učinit ćemo sve, zajedno s Gradom Sarajevom, Kantonom Sarajevo i međunarodnom zajednicom, da Sarajevu doniramo jedan višenamjenski muzejski prostor, moderan, inkluzivan, visoke umjetničke vrijednosti, koji će moći simbolizirati preporod zemlje i njenu evropsku budućnost.

Za kraj, stalo mi je da apostrofiram značaj izložbe posvećene krucijalnoj ulozi žena – italijanskih, ali i bosanskohercegovačkih – u razvoju moderne arhitekture, u trenutku u kojem, teme o rodnoj ravnopravnosti, zahtijevaju od svih nas, maksimalnu pažnju i osjetljivost", izjavio je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije