Otvara se Austrijski institut - jedan od devet u svijetu

Radiosarajevo.ba
Otvara se Austrijski institut - jedan od devet u svijetu
/ Austrija, ilustracija
U Sarajevu će se u utorak, 13. decembra, otvoriti Austrijski institut, kao još jedan dokaz bliskosti dvije države, Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

Austrijski institut Sarajevo, kao jedan od samo devet u cijelom svijetu, ogranak je Austrijskog instituta koje je osnovalo austrijsko Ministarstvo za vanjske poslove 1997. godine, s ciljem boljeg upoznavanja drugih država s kulturnim naslijeđem, ali i aktuelnim dešavanjima i razvojem kulturnog života u Austriji, a naročita pažnja se posvećuje kursevima njemačkog jezika, koji su prilagođeni uzrastima i potrebama polaznika, uz poseban osvrt na austrijsku varijantu standardnog njemačkog jezika.

Službeno otvaranje Austrijskog instituta će biti prilika i za otvaranje izložbe Domovina velikih kćeri, koja se temelji na biografiji značajnih Austrijanki tokom posljednjih 200 godina, žena koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju.

Osim mnogih predstavnika diplomatskog kora, kulturnih i političkih djelatnika, otvaranju će prisustvovati vodeća ličnost austrijske vanjske politike u oblasti kulture, generalna direktorica Sekcije za kulturu Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove, ambasadorica dr. Teresa Indjein, austrijski ambasador u BiH, Nj. e. Martin Pammer, generalna direktorica Mreže Austrijskih instituta s glavnim sjedištem u Beču gospođa dr. Katharina Körner, i direktorica Austrijskog instituta Sarajevo gospođa Maida Bećarević.

Tokom otvaranja, bit će prikazana i specijalna videoporuka austrijskog saveznog ministra za Evropu, integraciju i vanjske poslove Sebastiana Kurza, u kojoj on naglašava važnost veza između Austrije i Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na Godinu kulture 2016, koja je na izmaku. Otvaranje Austrijskog instituta Sarajevo je sponzorirala i ADA – Austrijska agencija za razvoj.

Prostorije austrijskog instituta nalazit će se u zgradi Privredne komore Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije