Operni spektakl povodom sedamdeset godina pjevačke umjetnosti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Operni spektakl povodom sedamdeset godina pjevačke umjetnosti u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Marijela Margeta
Nova pozorišna sezona 2016/17 započinje opernim praznikom, Gala koncertom kojim će se obilježiti 70 godina Opere u Sarajevu.

Ovim događajem će NPS iskazati zahvalnost svima koji su u historiju Opere utkali svoje karijere. Okupit će se mnoge generacije muzičkih umjetnika na jednom mjestu.

Čak trideset i pet solista i dirigenata sudjelovat će u ovoj koncertnoj gali, uz orkestar Sarajevske filharmonije i  Hor opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Među njima i imena koja su svojim značajem gradila pjevačku školu Sarajeva: Radmila Smiljanić, Gertruda Munitić, Paša Gackić, Milica Zečević Buljubašić i njen suprug Mirsad BuljubašićSonja MIlenković, Tamara Štrelov, Zorka Hunjak, Violeta Srećković, Ivica Šarić i Amila Bakšić, kao i solisti koji čine trenutnu garnituru vokalnih aduta Kuće na obali: Aida Čorbadžić, Adema Pljevljak Krehić, Melisa Hajrulahović, Amir Saračević, Denis Isaković, Marko Kalajanović, Ivan i Leonardo Šarić.

Tu su i dirigenti, od onih rezidentnih - Ognjena Bomoštara i Darija Vučića, pa do veterana Miroslava Homena i Teodora Romanića.  Ipak, treba naglasiti da su neki od nabrojanih umjetnika već u mirovini, te će se na sceni predstaviti ne kroz muziku, već kroz kratak razgovor kojeg će moderirati sadašnji v.d. direktora opere Jasmin Bašić.   

On je na današnjoj konferenciji za medije, jednom anegdotom ilustrirao značaj postojanja sarajevske Opere i Baleta: Razlog zašto je Sarajevo dobilo organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara, u konkurenciji sa japanskim Saporom, je upravo činjenica da je grad imao ova dva umjetnička ansambla.

Podsjetio je da se opera formirala 1946. i da je to bio pionirski čin. To je bila borba da se civilizacijsko naslijeđe očuva. Postojanje Opere, sve ove decenije, u širem smislu znači mapiranje naše zemlje u smislu očuvanja društvenih vrijednosti.Želimo da kažemo da opera nije igra već akt ljubavi i poštivanja, zaključio je Bašić.

Ovaj koncert, koji će se održati 10. septembra 2016.  samo je jedan u nizu aktivnosti obilježavanja važnog jubileja. Uskoro nas očekuje praizvedba domaće opere Zmaj od Bosne, kompozitora  Asima Horozića.

"Nastavlja se naša posvećenost domaćim piscima, kompozitorima i libretistima. Praizvedbe koje će izvesti Opera, Drama i Balet će biti svjetske premijere. Za jednu nacionalnu kuću potvrda vrijednosti je upravo to, predstavljanje onoga što je vrijedno za kulturu i cijelu Bosnu i Hercegovinu"istakla je Marijela Margeta Hašimbegović.

Najavila je premijeru novog baleta 'Balada o Omeru i Merimi', na koreografiju Belme Bakrač Čečo, muziku Đele Jusića i na libreto Gradimira Gojera. 

Drama najavila dvije velike i dvije male premijere

U predstojećoj sezoni ćemo imati priliku vidjeti četiri nova dramska naslova u produkciji Narodnog pozorišta, najavio je rukovodilac ovog segmenta, Izudin Bajrović.

Velika očekivanja stoje pred predstavom  Otkrivanje žene, autora Harisa Pašovića, koja se radi u koprodukciji s East West Centrom. Premijerno izvođenje je planirano za 1. 11.

Treba istaknuti predstavu 'Sve se nekako preživi osim smrti' koju bi trebao režirati Dino Mustafić, na tekst bh. Dramske spisateljice Ljubice Ostojić. Tokom sezone 2016/17, pored ove dvije 'velike' dramske predstave, očekuju se još dva naslova na maloj sceni, a riječ je o regionalnim malim dramskim formama, rekao je Bajrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije