Oglasio se glumac nakon performansa u Sarajevu: "Nije mi jasno"

0
Radiosarajevo.ba
Oglasio se glumac nakon performansa u Sarajevu: "Nije mi jasno"
Foto: Drama.si / Marko Mandić

Sarajevska policija kaznila je vrhunskog i nagrađivanog slovenačkog glumca Marka Mandića zbog uključivanja elemenata golotinje u subotnji nastup u sklopu međunarodnog festivala ispred Narodnog pozorišta Sarajevo. Mandić je za N1 Slovenija objasnio šta se desilo.

Proslavljeni slovenački glumac Marko Mandić nastupio je u subotu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na poziv Međunarodnog festivala umjetnosti Zvrk. Predstava pod nazivom Zajedno, koja, između ostalog, propituje važnost partnerstva i ljubavi, uključuje i elemente golotinje.

Nastup je prekinut jer nije prijavljen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo. Mandić je, s druge strane, kažnjen zbog narušavanja javnog reda i mira. Zbog Mandićeve golotinje na subotnjem umjetničkom performansu, uznemireni su i pojedini dijelovi društva u BiH.

Bravo Zmajice! Velika pobjeda ženske reprezentacije BiH u UEFA Ligi nacija

Bravo Zmajice! Velika pobjeda ženske reprezentacije BiH u UEFA Ligi nacija

Ko je muškarac čiji je "goli performans" jučer uznemirio Sarajlije

Ko je muškarac čiji je "goli performans" jučer uznemirio Sarajlije

Kako nam je u odgovoru objasnio glumac Marko Mandić, predstava nije prekinuta tokom njegove golotinje, već kasnije. “Neki su imali problema, jer u predstavi je i golotinja”, rekao je Mandić.

Policija je, kako nam je rekao, korektno postupala prema svima umješanim.

“I sa onima koji su imali problema sa predstavom i sa nama”, dodao je. On je dodao da mu nije poznat razlog zašto organizatori festivala nisu sproveli sve procedure za javnu manifestaciju.

Mandić je također naglasio:

„Tema festivala je ljubav i suživot između ljudi i zajednica. Sadržaj predstave Zajedno je i ljubav. Ali ljubav uključuje i tijelo, često nago tijelo. Zato mi je čudno, prije svega, da struje koje najviše promiču povećanje nataliteta imaju najviše problema s tjelesnošću.”

Policija kaznila glumca Marka Mandića nakon nagog performansa ispred Narodnog pozorišta

Policija kaznila glumca Marka Mandića nakon nagog performansa ispred Narodnog pozorišta

Kako je dodao Mandić, incident u Sarajevu neće uticati na dalje prikazivanje predstave.

“Svaka predstava je test sa publikom i okolinom u kojoj se igra”, dodao je.

U predstavi igra i Leja Jurišić, slovenačka plesačica, koreografkinja i izvođačica. Kako je istakao Mandić, oba autora su “ovaj šestosatni performans u produkciji Pekinpaha i Via Negative”.

Marko Mandić jedan je od najprepoznatljivijih i najcjenjenijih slovenačkih igrača. Višestruko je nagrađivan za svoj glumački rad, kako u inostranstvu tako i u Sloveniji. Između ostalog, dobio je studentsku Prešernovu nagradu, Severovu nagradu, mnoge Borštnikove nagrade, nagradu Prešernovog fonda… 2007. godine na Berlinalu je proglašen za Zvezdu padalicu. Član je SNG Drame Ljubljana od 1998. godine.

Njegove uloge i njegovu igru godinama hvale kako profesionalna publika, tako i kritičari i gledaoci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije