Ko je muškarac čiji je "goli performans" jučer uznemirio Sarajlije

0
Radiosarajevo.ba
Ko je muškarac čiji je "goli performans" jučer uznemirio Sarajlije
Foto: Drama.si / Marko Mandić

Sarajevsku javnost jučer je šokirao nag muškarac koji je izvodio performans ispred Narodnog pozorišta u centru grada.

Kako se poslije doznalo, riječ je bila o višestruko nagrađivanom performansu Together, renomiranih slovenačkih umjetnika, koji se izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope.

Održan je u sklopu Internacionalnog Art Festivala "Zvrk", čija se direktorica Jasmina Prolić javno izvinila građanima. Priznala je da je predstavu u Sarajevo pozvala bez upućenosti u sadržaj.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

No, ko je muškarac čije je spolovilo uznemirilo prijestolnicu Bosne i Hercegovine?

Riječ je o 48-godišnjem prvaku drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. On je Marko Mandić koji je prije sedam godina na Dubrovačkim ljetnim igrama postao jedna od glavnih tema zbog erotiziranih scena koje je odigrao u predstavi Elementarne čestice na tvrđavi Lovrijenac, pod zaštitom jakih snaga nacionalne sigurnosti.

Marko Mandić
Foto: Drama.si: Marko Mandić

Ovaj glumac, koji je u nacionalnom slovenskom kazalištu u hvaljenoj Buljanovoj režiji kultne Krležine drame tumačio Leonea Glembaya, i tada je zapanjio (ali, samo dio) publike potpunim razgolićivanjem na sceni, zatim time što je kao od majke rođen trčao preko gledališta ne bi li sjeo u mali udubljeni prostor u zidini utvrde, a ponajviše činjenicom da je masturbirao na sceni.

Ipak, kako je zabilježio Jutarnji te godine, Mandić međutim nije nikakav egzibicionist ili glumački ignorant. Naprotiv, vrhunskog je glumačkog talenta, koji još od školovanja na Akademiji koristi tijelo kao dodatni kreativni umjetnički element.

"Prvi put bio sam obnažen u predstavi Uršula Howarda Barkera koju sam igrao s 11 žena. Lik kojeg sam tumačio u tom komadu priča sa svojim spolovilom. Mnoge obnažene performanse radio sam i sa skupinom Via Negativa, u rad te skupine spada moj performans masturbiranja kojeg sam izveo prije pet godina u zagrebačkom MSU.

Takve scene nisu nikad plod striktnih redateljevih uputa, one su uvijek moj mali autonomni umjetnički rad, iz teksta i materijala kojeg utjelovljujemo", kaže glumac koji je, među ostalim, glumio u filmu Lose Your Head, prikazanom na Berlinaleu 2013. gdje sudjeluje u eksplicitnoj, realnoj sceni spolnog odnosa s muškarcem.

"Kako sam to mogao? Pa mislim da je tijelo naprosto instrument umjetnosti i da glumac, ako zna svoj posao, može odglumiti sve. Ne mislim da se bilo koji glumac treba bojati toga da se u potpunosti preda ulozi. Dapače, mislim da glumca više od uloge može izluditi brana koju sebi postavlja u glavi kako bi zaštitio svoju osobnost od lika kojeg tumači", govori Mandić, ističući da je u glumačkom poslu uz umjetničku senzibilnost doista potrebna i vrhunska disciplina u radu, slična onoj koju moraju imati sportaši.

Privatno, Marko Mandić sušta je suprotnost od onoga što bi netko možda površno pretpostavio.

Krajnje je uljuđen u ophođenju s okolinom, oženjen je za atraktivnu slovensku glumicu Piu Zemljič, ima dva sina. S njima se rado zabavlja, vodi ih u izviđače (u Sloveniji odrasli izviđači imaju udruženje koje im omogućuje obiteljsko izviđaštvo), vozi bicikl.

"Imam 41 godinu i mislim da sam postao otac baš u pravo vrijeme. Sinovi mi danas imaju osam i deset godina. Otkad imam obitellj, puno mi je lakše u poslu, ona mi je podrška. Najviše volim kad su likovi koje tumačim udaljeni od mog privatnog iskustva i karaktera, a takve likove uglavnom i dobivam", govorio je Mandić 2015. godine.

Odrastao je u Velenju, roditelji su mu inženjeri građevine. Odlučio se za glumu još kao dijete. Isprva su mu se sviđale lutkarske predstave. No, kako je odrastao, shvatio je da ima i drugih opcija za glumca pored lutkarstva.

Prvi put je u slovenskom pozorištu nastupio 1998. godine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući nagradu Prešernova fonda, nekoliko Borštnika i Europsku zvijezdu Shooting Star na Berlinaleu.

Njih dvoje izveli su performans u Sarajevu
Foto: Drama.si: Njih dvoje izveli su performans u Sarajevu

Važan dio njegova opusa je i suradnja s redateljima Ivicom Buljanom i Bojanom Jablanovcem te nezavisnom grupom Via Negativa. Otvoren mu je međunarodni prostor i na polju kazališta, gdje surađuje s redateljima poput Evgenyja Titova, Antúa Romera Nunesa i Jana Fabrea.

Više o tome možete naći OVDJE.

Mogli ste ga vidjeti i u filmovima kao što su The Hitman's Bodyguard, Naked Among Wolves ili Man With Shadow.

Na Facebooku ima i stranicu svojih fanova koja broji više od hiljadu ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije