Održana promocija romana 'Predodređenje' Edina Urjana Kukavice

1
Fena
Održana promocija romana 'Predodređenje' Edina Urjana Kukavice
Fena / Sa promocije knjige u Banjoj Luci

Novi roman "Predodređenje" autora Edina Urjana Kukavice, bh. književnika i kolumniste, predstavljen je u Banjoj Luci.

Kukavica je kazao publici kako smatra da nema prečeg mjesta na svijetu na kojem o Bosni treba govoriti nego što je to Banja Luka.

"Danas je međunarodni dan srca. Nije slučajno da se nalazimo u srcolikoj zemlji i u njenom srcu, u Banjoj Luci, gdje bi svi Bosanci i Hercegovci trebali da pokažu svoj patriotizam i domoljubni osjećaj. Mala srcolika zemlja usred Evrope, mali beznačajni komad teritorije planete Zemlje, a nevjerovatno kušan svim mogućim iskušenjima kojima je ostatak svijeta ikada iskušan", kazao je autor romana.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Smatra da BiH, ipak, više odgovara naziv otadžbina.

"Moj odnos prema mojoj zemlji malo je specifičan. Zemlju doživljavam kao majku. Iz duhovnog okruženja iz kojeg dolazim uvjeren sam da nas Bog nije stvorio slučajno ni u vremenu ni u prostoru u kojem smo stvoreni. To ima dimenziju prema čovjeku, ali mi imamo obavezu i prema vremenu i okruženju u kojem živimo", kazao je Kukavica.

Tvrdi da je iz te duhovne potrebe krenulo i zanimanje za domovinu.

"Zanimalo me šta je moja obaveza prema njoj. Tragajući, našao sam da o zemlji i o sebi znamo zastrašujuće malo. Ogromna količina informacija koje smo učili, historija koju smo učili, bila je ona koju pišu pobjednici i tu je bilo jako malo historije BiH. Tragajući još dublje, našao sam da je i to malo historije što smo učili zapravo falsificirano ili historijski netačno", kazao je autor.

U romanu se, dodao je još, spominju brojne svjetske metropole čije su sudbine ostavile traga na Bosni, saopćili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije