Održana premijera dugoočekivanog nastavka kultnog filma 'T2 Trainspotting'

Radiosarajevo.ba
Održana premijera dugoočekivanog nastavka kultnog filma 'T2 Trainspotting'
Jedinstveni međunarodni festival britanskog filma – PlayUK održat će se u od 16. do 19. februara u šest gradova u regiji.

U četvrtak 16. februara u sarajevskom kinu Meeting Point, gdje se održava festival PlayUK, premijerno je prikazan dugoočekivani nastavak kultnog filma iz devedesetih - T2 Trainspotting.

Originalna postava jednog od najutjecajnijih filmova 1990-ih godina vratila se na veliko platno. Renton (Ewan McGregor), Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine djeluje kao da se ništa nije promijenilo tokom 20 godina. U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost. 

Inače, Festival organizira British Council, a otvorio ga je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

U šest gradova Zapadnog Balkana publika će imati priliku pogledati deset filmskih premijera britanskih autora koji su privukli mnogo pažnje na nekim od najvažnijih svjetskih filmskih festivala.

Tokom ova četiri dana festivala, publika u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani bit će u prilici da pogleda neke od najboljih savremenih igranih i dokumentarnih filmova britanskih autora.

Zbog jakog utjecaja koji ima na naš svakodnevni život, kao i na naš humor i način govora, britanski film je već decenijama jedinstveni fenomen u savremenoj globalnoj kulturi.  

Tematski, PlayUK ima mnogo slojeva. U svijetu dinamičnih promjena u kome politika utječe na odnose širom planete, cilj festivala je da prikaže filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da pronađemo prave odgovore i rješenja u teškim vremenima.

Još jedan nivo na koji organizatori žele ukazati je jak utjecaj koji britanska muzika ima u našem regionu. Zbog toga će na festivalu biti prikazani i filmovi o muzici, britanskim muzičkim bendovima, njihovoj zaostavštini i utjecaju koji imaju na naše društvo.

Na kraju, PlayUK slavi film kao vid umjetnosti, medij koji se lako prilagođava promjenama koje sa sobom nose nove tehnologije. Film se stalno mijenja i pronalazi način da ujedini svoju publiku. To je nešto što će ovaj festival pokazati, saopćio je British Council.

Naziv festivala "PlayUK" izabran je na javnom konkursu koji je British Council sproveo u svim zemljama Zapadnog Balkana gdje će se festival održavati. Među više od 470 kreativnih prijedloga, komisija British Councila odlučila se za prijedlog Ognjena Radulovića iz Crne Gore. Kao nagradu, British Council će za Ognjena i njegovih 20 prijatelja prirediti privatnu projekciju jednog od festivalskih ostvarenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije