'T2 Trainspotting' otvara Festival novog britanskog filma PlayUK

Radiosarajevo.ba
'T2 Trainspotting' otvara Festival novog britanskog filma PlayUK
Jedinstveni međunarodni festival britanskog filma – PlayUK održat će se u od 16. do 19. februara u šest gradova u regiji.

Festival organizira British Council, a otvorit će ga dugo očekivani nastavak kultnog filma iz devedesetih - T2 Trainspotting.

U sarajevskom kinu Meeting Point, gdje će se održati festival PlayUKovaj film će se premijerno prikazati u četvrtak 16. februara.

U šest gradova Zapadnog Balkana publika će imati priliku da pogleda deset filmskih premijera britanskih autora koji su privukli mnogo pažnje na nekim od najvažnijih svjetskih filmskih festivala. Tokom četiri dana trajanja festivala, publika u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani bit će u prilici da pogleda neke od najboljih savremenih igranih i dokumentarnih filmova britanskih autora.

Zbog jakog utjecaja koji ima na naš svakodnevni život, kao i na naš humor i način govora, britanski film je već decenijama jedinstveni fenomen u savremenoj globalnoj kulturi.  

Tematski, PlayUK ima mnogo slojeva. U svijetu dinamičnih promjena u kome politika utječe na odnose širom planete, cilj festivala je da prikaže filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da pronađemo prave odgovore i rješenja u teškim vremenima.

Još jedan nivo na koji organizatori žele ukazati je jak utjecaj koji britanska muzika ima u našem regionu. Zbog toga će na festivalu biti prikazani i filmovi o muzici, britanskim muzičkim bendovima, njihovoj zaostavštini i utjecaju koji imaju na naše društvo.

Na kraju, PlayUK slavi film kao vid umjetnosti, medij koji se lako prilagođava promjenama koje sa sobom nose nove tehnologije. Film se stalno mijenja i pronalazi način da ujedini svoju publiku. To je nešto što će ovaj festival pokazati, saopćio je British Council.

Naziv festivala "PlayUK" izabran je na javnom konkursu koji je British Council sproveo u svim zemljama Zapadnog Balkana gdje će se festival održavati. Među više od 470 kreativnih prijedloga, komisija British Council-a odlučila se za prijedlog Ognjena Radulovića iz Crne Gore. Kao nagradu, British Council će za Ognjena i njegovih 20 prijatelja prirediti privatnu projekciju jednog od festivalskih ostvarenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije