NPS / Predstava 'Leptir': Priča o tome gdje destrukcija može odvesti porodicu

24. 01. 2017. u 12:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na maloj sceni "En Face" Narodnog pozorišta Sarajevo u toku su probe za predstavu "Leptir" u režiji Emira Zumbul Kapetanovića za koju je tekst napisao crnogorski autor Aleksandar Radunović.

Autorski tim čine kostimografkinja Neira Sinanbašić, scenograf Josip Lovrenović, dramaturginja Džejna Avdić, a muziku je napisao Dino Šukalo.

U predstavi igraju: Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija.

"Problem ovih ljudi se desio jer su predugo bili u tišini. Kada su progovorili, progovorili su jezikom kojim se nisu međusobno mogli da razumiju. Danas porodica, kao institucija, doživljava krizu. Porodica je ugrožena i devastirana. Ova predstava će biti upozorenje svima da postanu svjesni šta se može desiti ako podrodica ne komunicira. Ovo je primjer i pokazatelj gdje destrukcija može odvesti porodicu. Ukoliko je na prvom mjestu bilo koja stvar (karijera, novac, rivalstvo...), a ne porodica, već je propast tu", pojasnio je reditelj Kapetanović.

"Dramski tekst 'Leptir' ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan.

Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica.

Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije“, istaknula je dramaturginja Džejna Avdić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA