NPS / Održan sjajan koncert povodom 100 godina muzičkog školstva u BiH

12. 11. 2021. u 22:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom jubileja stogodišnjice, bivši i sadašnji učenici Srednje muzičke škole Sarajevo održali su svečani koncert zajedno s muzičarima Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Fantastičan koncert koji je priređen učinio je da na trenutak svi prisutni zaborave na svakodnevnicu i pandemiju koja nažalost još traje. Poznati dirigent iz Slovenije maestro Uroš Lajovic predvodio je koncert.

Publika je velikim aplauzom nagradila solistu na klaviru Nedima Fejzića koji je maestralno izveo prvi stav iz 3. Beethovenovog koncerta za klavir. Kao učenik 2. razreda Srednje muzičke škole, ovaj šesnaestogodišnjak je pokazao iznimnu zrelost u izvođenju zahtjevnog Beethovenovog djela.

Program svečanog koncerta osmislila je voditeljica orkestra Srednje muzičke škole, prof. Tiana Vignjević. Osim već pomenutog Klavirskog koncerta, slušali smo Uvertiru iz opere Otmica iz saraja W.A.Mozarta, Simfoniju iznenađenja J. Haydna, te Ples vitezova iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofieva.

Tatjana Romanić, direktorica Srednje muzičke škole, u razgovor za Radiosarajevo.ba prethodno je kazala:

"Veliko je uzbuđenje među učenicima i nastavnicima, jako smo ponosni što imamo mogućnost da proslavimo stogodišnjicu na ovakav način, da odamo počast ljudima koji su zaslužni. Preciznije, oblasna muzička škola otvorena je prije 101 godinu, ali zbog pandemije nismo bili u mogućnosti obilježiti jubilej prošle godine, te to činimo sada.

Oblasna muzička škola je bila formirana na nižem srednjem i visokom nivou, a osim nastave instrumenata, učenici su izučavali i estetiku, harmoniju, kontrapunkt... sve predmete koji se u muzičkim školama izučavaju i danas. Nastavnički kadar je bio visokog nivoa, školovali su se u Parizu, Pragu Beču... Pored profesorice Matusje Blum koja je u Sarajevo došla iz Praga sa suprugom Emerikom, treba istaknuti i profesora Milaševića, berlinskog studenta, koji je bio direktor škole sve do 2. Svjetskog rata. Nisu to bili 'priučeni ljudi, naprotiv. Treba reći da su nastavnici ove škole 1923. osnovali orkestar Sarajevske filharmonije i izvodili su vrlo ozbiljne programe. Kada pogledamo u arhivu repertoara koji se tada izvodio, možemo biti ponosni na to što su radili", istaknula je Romanić.

Održan koncert povodom 100 godina muzičkog školstva u BiH - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Trenutak sa koncerta

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac prisustvovao je koncertu, šta je zabilježio pogledajte u našoj galeriji slika. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA