Sve spremno za koncert povodom 100 godina muzičkog školstva u BiH

1
V.A.Z.
Sve spremno za koncert povodom 100 godina muzičkog školstva u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija povodom 100 godina muzičkog školstva u BiH

Muzičko školstvo u Bosni i Hercegovini započelo je prije jednog stoljeća. Otvaranjem Oblasne muzičke škole u Sarajevu, postavljeni su temelji za razvoj profesionalnog muzičkog života u Bosni i Hercegovini i formiran nukleus u kojem će se odgajati i školovati talenti. 

Danas u našoj zemlji postoji na desetine muzičkih škola nižeg, srednjeg i visokog nivoa, a mnogi od učenika postizali su i postižu međunarodne uspjehe. 

Srednja muzička škola Sarajevo važi za najstariju ustanovu muzičkog školstva u BiH i nasljednicu nekadašnje Oblasne škole. Povodom jubileja stogodišnjice, bivši i sadašnji učenici ove škole pripremili su svečani koncert. zajedno s muzičarima Sarajevske filharmonije. 

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Koncert je na programu večeras (petak 12.11.2021) u 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Tatjana Romanić, direktorica Srednje muzičke škole, u razgovor za Radiosarajevo.ba predstavila je više detalja:

"Veliko je uzbuđenje među učenicima i nastavnicima, jako smo ponosni što imamo mogućnost da proslavimo stogodišnjicu na ovakav način, da odamo počast ljudima koji su zaslužni. Preciznije, oblasna muzička škola otvorena je prije 101 godinu, ali zbog pandemije nismo bili u mogućnosti obilježiti jubilej prošle godine, te to činimo sada. 

Oblasna muzička škola je bila formirana na nižem srednjem i visokom nivou, a osim nastave instrumenata, učenici su izučavali i estetiku, harmoniju, kontrapunkt... sve predmete koji se u muzičkim školama izučavaju i danas. Nastavnički kadar je bio visokog nivoa, školovali su se u Parizu, Pragu Beču... Pored profesorice Matusje Blum koja je u Sarajevo došla iz Praga sa suprugom Emerikom, treba istaknuti i profesora Milaševića, berlinskog studenta, koji je bio direktor škole sve do 2. Svjetskog rata. Nisu to bili 'priučeni ljudi, naprotiv. Treba reći da su nastavnici ove škole 1923. osnovali orkestar Sarajevske filharmonije i izvodili su vrlo ozbiljne programe. Kada pogledamo u arhivu repertoara koji se tada izvodio, možemo biti ponosni na to što su radili", istaknula je Romanić. 

Press konferencija povodom 100 godina muzičkog školstva u BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Direktor Sarajevske filharmonije Adi Šehu, Tijana Vignjević, Uroš Lajovic i Tatjana Romanić

Program svečanog koncerta osmislila je voditeljica orkestra Srednje muzičke škole, prof. Tiana Vignjević. Događaj će započeti izvedbom prvog stava 3. Beethovenovog koncerta za klavir, a kao solista nastupit će učenik 2. razreda Nedim Fejzić. Imat ćemo priliku čuti Simfoniju iznenađenja J. Haydna, Uvertiru iz opere Otmica iz saraja W.A.Mozarta, te iznenađenje večeri - Ples vitezova iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofieva. 

Organizatori koncerta za ovu su priliku pozvali poznatog dirigenta iz Slovenije. Maestro Uroš Lajovic rado se odazvao pozivu, te je nekoliko dana s mladim muzičarima uvježbavao program. 

"Često sam radio s mladim ljudima u orkestru. Prilazim im na način da ih smatram odraslima. Možda je potrebno malo više vremena i strpljenja, ali to su muzičari. Isprva budu malo uplašeni, ali ja im u tom slučaju kažem da muzika nije kirurgija, ma kako loše svirali, kod nas nema smrtnih ishoda (smijeh). Na taj način ih rasteretim straha i onda rad može da počne", otkriva maestro Lajovic. 

Na večerašnjem koncertu imat ćemo priliku slušati orkestar u možda najmnogobrojnijem izdanju do sada. Muzičari su se suočili i sa praktičnim problemom da na sceni Narodnog pozorišta u Srajevu nema dovoljno prostora za orkestre većeg obima. To je još jedan od dokaza da Sarajevu kao muzičkom centru treba veća koncertna dvorana. Ova inicijativa, stara više do trideset godina, još uvijek nije naišla na razumijevanje kantonalnih i gradskih vlasti, premda sarajevski muzički život i publika to zaslužuju. 

Press konferencija povodom 100 godina muzičkog školstva u BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Učesnici večerašnjeg koncerta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije