Velika promjena na MESS-u: Predstave 60. izdanja tokom cijele godine

Radiosarajevo.ba
Velika promjena na MESS-u: Predstave 60. izdanja tokom cijele godine
FOTO: Radiosarajevo.ba / Nihad Kreševljaković najavljuje 60. izdanje Festivala MESS

Na današnjoj konferenciji za medije direkcije  Festivala MESS, najavljeno je da će jubilarno 60. izdanje biti održano u potpuno novom formatu i trajat će godinu dana

Slijedom nove realnosti kreirane uslijed pandemije COVID 19 i novog smanjenja budžeta, Festival će svakog mjeseca, od septembra 2020. do kraja septembra 2021, publici predstaviti programske sadržaje koji su trebali biti održani od 1. do 9. oktobra ove godine.

Suočeni sa posljedicama pandemije, kako rizicima za zdravlje tako i finansijskim posljedicama, smatramo da smo pronašli inovativan, a prije svega realan način da naš jubilarni 60. MESS učinimo posebnim događajem“, istakao je danas direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, te predstavio nekoliko programskih detalja.

Festival će otvoriti predstava IVANOV, Crnogorskog narodnog pozorišta, a kao dio tog bloka programa bit će odigrana i predstava Moby Dick na Trgu Susan Sontag. Tada ćemo također u Collegium Artisticum postaviti i veliku izložbu 60 godina Festivala MESS", kazao je Kreševljaković. 

U oktobru je planiran "Svečani program u povodu 60. godišnjice MESS-a", te nastavak igranja predstava o čijim terminima će publika biti informisana mjesec unaprijed.

U odnosu na probleme koje je prouzrokovala ova situacija, Direkcija festivala odlučila je objaviti i Javni produkcijski Poziv "Platforma MESS 60" s ciljem spajanja produkcijske funkcije Scene MESS sa festivalskom, što će biti prilika bh. umjetnicima/ama da se predstave kreativnim projektima. Ovaj Poziv omogućit će realizaciju projekata koji bi pozorište nakon pandemijskog iskustva trebali učiniti prostorom intenzivne razmjene, na fonu historije istraživanja scenskog jezika festivala MESS. 

Najstariji teatarski festival u regiji, na ovaj način sačuvat će svoj kontinuitet i odgovornost prema publici, tretirajući aktuelnu stvarnost kroz umjetnost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije