Od 8. novembra u online izdanju: Sarajevo International Guitar Festival

0
Radiosarajevo.ba
Od 8. novembra u online izdanju: Sarajevo International Guitar Festival
Foto: Vanja Čerimagić / Sarajevo International Guitar Festival

Sarajevo International Guitar Festival koji je misiju njegovanja umjetnosti klasične gitare započeo još 2011. godine, svoje deveto po redu izdanje prezentirati će u nešto drugačijoj – online formi.

Naime, usljed novonastalih okolnosti prouzrokovannih pandemijom COVID-19, Festival će vrata široj javnosti otvoriti putem digitalnih sadržaja, koji će poklonicima gitarističke umjetnosti omogućiti da vrhunskim umjetničkim doživljajima pristupe besplatno iz udobnosti svoga doma.

U vrijeme kada je kulturno-umjetnička scena u potpunosti ruinirana dešavanjima preouzokovanim pandemijom, Festival će nastojati osvježiti muzički život s 5 online koncerata mladih EuroStrings Artista koji će se organizirati tokom mjeseca novembra i decembra.


Umjetnici koji će se predstaviti sarajevskoj javnosti u okviru 9. Sarajevo Intrenational Guitar Festivala su: Carlo Curatolo (Italija), Maja Kralj (Slovenija), Pablo Menéndez (Španija), Pavel Ralev (Bugarska) i Zsombor Sidooa (Mađarska).

Edukativni segment, jednako bitan koncepciji Festivala, neće izostati niti ovaj put, a njegov zaštitni znak biti će crnogorski gitarista svjetske reuptacije Goran Krivokapić. Krivokapić će svoje dugogodišnje umjetničko umijeće, oblikovano na svjetskim koncertnim podijima, podijeliti sa talentiranim EuroStrings umjetnicima, a sve s ciljem ukazivanja na važnost kvalitetne muzičke edukacije i prenošenja znanja na mlade, perspektivne naraštaje.

Prvi koncert zakazan je za nedjelju 8. novembar u 20.30, kada će putem Facebook strnice festivala uživo nastupiti španski gitarista Pablo Menéndez.   

Ovaj i sve druge događaje javnost će moći pratiti  putem oficijelne FB stranice – Sarajevo International Guitar Festival

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije