Očuvanje kulturnog naslijeđa: Izložba "Zanati v2.0" u Goethe-Institutu

0
Radiosarajevo.ba
Očuvanje kulturnog naslijeđa: Izložba "Zanati v2.0" u Goethe-Institutu
Foto: Printscreen / Izložba Zanati

S ciljem promocije tradicionalnih rukotvorina/zanata i razvoja kreativnih industrija u Bosni i Hercegovini, projekat ZANATI v2.0 predstavlja, u istoimenoj  izložbi od 1. do 20. decembra u Goethe-Institutu, 12 zanatskih umjetnka/ica i radionica iz cijele zemlje.

Prije otvorenja  izložbe održat će se i radionica koja počinje u 18.30 sati.

U high-tech svijetu često zaboravljamo kako su naši preci preživljavali zahvaljujući svom ručnom radu, starim zanatima i ručno rađenim proizvodima.

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

U Goethe-Institutu održani Dani karijere: "Vaša budućnost ovdje i sada"

U Goethe-Institutu održani Dani karijere: "Vaša budućnost ovdje i sada"

U Bosni i Hercegovini rukotvorine su stoljećima imale važnu ulogu, a brojne zanatlije čuvaju stare običaje i tradiciju do danas. Negujući tradicionalne rukotvorine, uspostavljaju vezu sa historijom, kulturom i našim kulturnim naslijeđem, pokazujući njegovu vrijednost kao resursa za evropsku zajednicu i privredu.

U cilju uspostavljanja novog razumijevanja zanata i tradicije u Bosni i Hercegovini, očuvanja zanatskih zanimanja i promoviranja razvoja kreativnih industrija, projekat ZANATI v2.0 okuplja zanatlije, poljoprivrednike, umjetnike, dizajnere proizvoda širom zemlje i arhitekte i uvezuje ih sa trgovcima i poduzetnicima, političarima i onima koji žele potpomoć zanate.

Izložba Zanati
Foto: Printscreen: Izložba Zanati

"U okviru razgovora, panel diskusija, radionica i događaja - poput izložbe "Zanati v2.0" - projekat promoviše uspostavljanje mreža, razmjenu iskustava, razvoj novih ideja i uspješnih poslovnih modela. Osim očuvanja kulturnog naslijeđa i tradicionalnih zanata, fokus je i na obezbjeđivanju i otvaranju novih radnih mjesta u modernim rukotvorinama i kreativnim industrijama", saopćeno je.

Izlagači su: Dawood, Drvoredaktura, LisicaLisica, MOA baggeek, Plantismus, Plusminus fashion, Šapa LAB furniture, Sklop-it, Sulejman Hrgić, Tojeto, Waga Wood, Werkstatt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije