Stari Grad: Stari zanati su bogatstvo općine

Radiosarajevo.ba
Stari Grad: Stari zanati su bogatstvo općine


Općina Stari Grad Sarajevo radi na realizaciji nekoliko projekata među kojima je izgradnja zgrade za interno raseljene osobe na lokalitetu Baruthana, kao i izgradnja Mevlevijske tekije na Kovačima koju finansira turska općina Seldžuk s kojom je Općina Stari Grad bratimljena. 

U planu je izgradnja sportske dvorane na Bistriku, nakon izrade idejnog i izvedbenog projekta, i naravno svi tekući projekti i poslovi u vezi s infrastrukturom u Starom Gradu. 

“Za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje u našoj općini, ove godine ćemo izdvojiti 183.000 KM, što je znatno više u odnosu na prethodne godine”, kazao je u razgovoru za agenciju Fena načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Kada je riječ o turističkoj ponudi Općine Stari Grad, načelnik navodi kako ova općina ima mnogo toga ponuditi turistima koji dolaze u Sarajevo i BiH, od kulturnih znamenitosti do gurmanskih specijaliteta. ”Prema nekim podacima, Stari Grad je u prošloj godini posjetilo oko 340.000 turista, te ne možemo biti nezadovoljni ovakvim rezultatima.”

Centar za promociju civilnog društva je prošle godine proveo istraživanje zadovoljstva građana uslugama na lokalnom nivou u općinama u BiH. Rezultati za Općinu Stari Grad pokazali su da su građani nezadovoljni nedostatkom zelenih površina i parkova, socijalnom zaštitom te javnim prijevozom. 

“Zelenih površina i parkova u Starom Gradu nema ni manje ni više nego što ih je bilo i prije rata i tu se, dakle, ništa nije promijenilo. Nažalost, većina usluga kojima su građani nezadovoljni, kao npr. javni prevoz ili socijalna zaštita, nisu u nadležnosti općina i tu se ne može puno učiniti.”


Općina Stari Grad je nekada imala i Ljetno kino Kolobara, no ono više nije u funkciji, a Hadžibajrić, koji je načelnik od 2008, navodi kako bi "bilo lijepo opet ga oživjeti". “U ovom trenutku nam nije prioritet kinodvorana, te nije u planu njena izgradnja u skorije vrijeme.”

Na području općine Stari Grad postoje tri udruženja koja se bave zaštitom starih zanata, a najstarije je Udruženje “Stari zanati” koje je osnovano 1996. godine. Sva ta udruženja su u svojstvu održivosti starih zanata, tradicije i porodičnog naslijeđa koje je staro od 50, pa do 100 godina. 

“Zub vremena i savremena tehnologija pokušavaju slomiti takvu vrstu djelatnosti, ali bez obzira na sve ona opstaje, a kao takvi opstali su: sarači, papudžije, jorgandžija (jedini zanatlija te vrste), sahadžije, kujundžije, filigrani, abadžija (krojač za izradu narodnih nošnji), kazandžije, kaligrafi, vitraži, limari, ćilimari, odžačar, optičari, obućari, vezilje...To je bogatstvo Općine Stari Grad.”

Kaže da ono što je rijetkost u Evropi i što turiste naročito privlači je da ove zanatlije, osim izrade, nude i popravku svojih i drugih proizvoda. Mnogi su ugodno iznenađeni kada dođu na Čaršiju i poprave stari lančić, torbu, kaiš i slično jer to je u Evropi danas rijetkost.


O psima lutalicama

Govoreći o problemu pasa-lutalica na području ove općine, načelnik Hadžibajrić je naglasio da je Općina Stari Grad jedina koja je ispoštovala sve obaveze o pitanju provođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i dosad izdvojila 135.000 KM za sterilizaciju životinja i rad azila. 

“Prošle godine Općina je uplatila Murai komercu 70.000 KM za uklanjanje pasa s ulica Starog Grada i odvođenje u azil u Prači. Osim toga, izdvojeno je 5.000 KM za sterilizaciju pasa u prošloj godini, a u ovoj godini ćemo za te svrhe dati još 10.000 KM. Osim toga za rad Veterinarske stanice smo izdvojili 20.000 KM. S Općinom Istočni Stari Grad potpisan je Sporazum o smještaju pasa u prihvatilište u Hreši, za što je planirano 30.000 KM. Udruženje “Life is life” potpisalo je protokol s ovim prihvatilištem o nadzoru koji vrše nad životinjama smještenim u to prihvatilište”, kazao je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije