Objavljeno novo djelo Sanje Šoštarić: Žensko raščitavanje dominantne kulture...

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeno novo djelo Sanje Šoštarić: Žensko raščitavanje dominantne kulture...
Facebook / Sanja Šoštarić

U okviru Edicije Stylos sarajevska izdavačka kuća University Press - Izdanja Magistrat objavila je knjigu pod naslovom: Žensko raščitavanje dominantne kulture: Sylvia Plath, Kathy Acker, Octavia Butler autorice Sanje Šoštarić.

Piše: F. V.

Kako se navodi u uredničkom osvrtu prof. dr. Marine Katnić-Bakaršić, rukopis sarajevske anglistice i profesorice na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Sanje Šoštarić posvećen je interpretaciji opusa triju zanimljivih autorica, od kojih je Sylvia Plath najbolje poznata u bosanskohercegovačkoj književnoj kritici (uključujući i feminističku), dok su Kathy Acker i Octavia E. Butler mnogo manje istraživane, tako da će za mnoge čitatelje/-ice ova poglavlja biti iznimno informativna.

Feministička kritika 

"Autorica uz to naglašava kako se kroz djela ovih autorica može pratiti i razvoj feminizma od protofeminizma Plath preko anti-esencijalizma i anarhofeminizma Acker do ekofeminizma Butler, što posredno odslikava razvoj feminizma kao društvenog pokreta i kao kritičke teorije u kasnom 20. stoljeću, odnosno svu složenost mogućih pozicioniranja spram 'klasičnog' feminizma i njegovih naknadnih preobražaja na kraju stoljeća", bilježi Katnić-Bakaršić.

U uredničkom osvrtu se podvlači da Sanja Šoštarić pokazuje se kao angažirana kritičarka koja se ne ograničava samo na feminističku kritiku već i na druge subverzivne kritičke modele; ujedno, ona je u pravom smislu u sferi postmodernog pristupa književnosti, pa su-postavlja tekstove "visoke" i "niske" književnosti, ne libeći se ni citiranja "lakih" nota.

"Rukopis je vrijedan pažnje iz više razloga – i po informacijama koje donosi o trima autoricama i njihovim djelima, i po analitičkom modelu, i po bibliografiji koja će korisno poslužiti svima koji se dalje budu željeli usmjeriti na feminističku kritiku, ali i po analitičko-interpretativnom modeli koji autorica uvodi. University Press ovim izdanjem želi pokazati uključivanje u aktualne tokove postmoderne anagažirane, napose feminističke kritike", navodi Katnić-Bakaršić.

Žensko raščitavanje dominantne kulture: Sylvia Plath, Kathy Acker, Octavia Butler - undefined

Promo: Žensko raščitavanje dominantne kulture: Sylvia Plath, Kathy Acker, Octavia Butler

Sintetizirajući dosadašnju literaturu o tri pomenute spisateljice, bilježi profesor Enver Kazaz, Sanja Šoštarić uspijeva načiniti i korak dalje u odnosu na nju te otvoriti puteve za novi dijalog u interpretativnim zajednicama koje tematiziraju žensku književnost u kontekstu modernističkih i postmodernih težnji, ali i nakon pada postmoderne.

"Istodobno s tim, ona ovdašnju akademsku zajednicu na nov način upoznaje sa američkim spisateljicama koje su s margine ušle u pluralistički književni kanon, pokazujući izuzetnu interpretativnu imaginaciju i nesporan književnokritički dar. Pravo je zadovoljstvo čitati ovakve sintetske interpretacije, esejističke pasaže i pratiti književnonaučnu fundiranost akademskog pristupa Sanje Šoštarić strukturnom uzorku koji je odabrala za ovu svoju knjigu. Metodološka preciznost i teorijska osviještenost njenih kritika svrstavaju Sanju Šoštarić u naše najznačajnije akademske kritičarke. A iznad svega toga, ova knjiga nosi vrhunski subverzivni potencijal akademske kritike pledirajući za obnovu političnosti feminističkog pisma u našoj akademskoj kritici i prizivajući nove modele kritike u dobu postteorije", navodi Kazaz.

Žensko raščitavanje dominantne kulture: Sylvia Plath, Kathy Acker, Octavia Butler - undefined

Promo: Žensko raščitavanje dominantne kulture: Sylvia Plath, Kathy Acker, Octavia Butler

Posvećenost aktivizmu

Prof. dr. Aleksandra Izgarjan konstatira da su od naročitog značaja promišljanje Šošarić različitih faza postmodemizma i feminističkog pokreta i njihova veza sa književnim opusom Plath, Acker i Butler...

"Sanja Šoštarić u analizi dela književnica Sylvie Plath, Kathy Acker i Octavie Butler kombinuje različite aspekte književne i rodne teorije i upravo ukrštanje ova dva teorijska okvira doprinosi složenosti promišljanja dela ove tri književnice, kao i njihovog mesta u anglofonoj književnosti Zahvaljujući time što počinje sa opusom Sylvie Plath, a završava romanima Octavie Butler, Šošarić uspeva da pokaže povezanost dela ove tri književnice u pogledu tema narativnih strategija i njihovoj posvećenosti aktivizmu", zaključuje Izgarjan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije