Objavljena knjiga "Kritičari o Amiru Brki"

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena knjiga "Kritičari o Amiru Brki"
Foto: Knjige / Objavljena knjiga "Kritičari o Amiru Brki"

Za pjesnika Amira Brku 2020. godina bila je iznimno produktivna, jer objavljene su mu čak četiri nove pjesničke knjige (San o gradu, Sa pjesnikova odra, Dijalektika tmine i Dan državnosti), a pred sam istek te godine je u izdanju Opće biblioteke iz Tešnja publikovana i impozantna knjiga Kritičari o Amiru Brki koju je priredio profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhidin Džanko.

Ranije su o Brki objavljene knjige Vojislava Vujanovića (2007.), Envera Kazaza (2016.), Almira Zalihića (2016. i 2018.), U svijetu bez središta (zbornik sa naučnog skupa, 2017.) i Milana Garića (2019.).

Ovo je, dakle, šesta knjiga o Brkinom književnom i kulturnohistorijskom stvaralaštvu, a u nju nije uvršten nijedan tekst iz prethodnih knjiga o njemu.

Na preko 500 strana većega (B5) formata zbornik Kritičari o Amiru Brki donosi tačno 100 tekstova koji su, prema svome tematskom fokusu, razvrstani u rubrike Poezija, Proza i Kulturna i opća historija, publicistika.

Najviše autora je iz Bosne i Hercegovine, ali tu su i brojna ugledna imena iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U sadržaju knjige srećemo znamenite akademike, univerzitetske profesore, književne kritičare, filozofe, književnike, historičare, sociologe, publiciste, teatrologe...

Ukupno uzevši, može se reći da ovako impresivnu recepciju i kritički odziv na svoje stvaralaštvo nije doživio nijedan savremeni bosanskohercegovački pisac.

Dr. Džanko u uvodu između ostalog piše: "Pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, publicist, kulturni historičar, književni kritičar, kulturni producent, bibliograf, urednik brojnih književnih, kulturnih i žurnalističkih edicija, laureat uglednih književnih nagrada - Amir Brka jedna je od najsnažnijih autorskih osobnosti u južnoslavenskom jezičkom prostoru. O tome svjedoči i pet objavljenih knjiga o njegovom književnom i kulturalnom stvaralaštvu, kao i desetine studija, eseja i prikaza njegovih knjiga - koje sada objavljujemo i u zasebnoj knjizi. Tu iznimnu književnu i kulturnu reputaciju, kao i recepciju cjelokupnog stvaralaštva i društveno-kulturnog djelovanja Amir Brka zavrijedio je ne samo impresivnim obimom svoga književnog i kulturnog djela već, prije svega, njegovom vanrednom književnoestetskom kvalitetom i stalnim kreativnim nadmašivanjem bilo kakvih kanona ili limita u ispisivanju svoga originalnog umjetničkog rukopisa."

Na kraju, posebno priznanje svakako treba odati Biblioteci iz Tešnja na čelu sa direktoricom dr. Alminom Alagić, jer kod nas su izuzetno rijetki slučajevi, ako ih uopće ima, da se ovakve ustanove odlučuju na tako zahtjevne, pa i skupe, ali prijeko potrebne izdavačke geste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije