Objavljen Javni poziv za Mostarsku lisku 2018.

Radiosarajevo.ba
Objavljen Javni poziv za Mostarsku lisku 2018.
Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru (NPM) objavila je Javni poziv za učešće na 15. međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska 2018“, koji će se održati u Mostaru, od 20. do 27. aprila 2018. godine, saopoćeno je iz NPM.

Pravo učešća imaju sva profesionalna pozorišta, pozorišne trupe i ostale organizacione forme profesionalne pozorišne produkcije koje su producirale predstavu komediografskog žanra u umjetničkoj sezoni 2016/2017. (od septembra 2016. godine), pa do dana prijave i koje prođu zvaničnu selekciju, navodi se u saopćenju.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku – Grand Prix Festivala, nagradu za najbolju predstavu u cjelini; Veliku lisku – nagradu za najboljeg glumca Festivala; Veliku lisku – nagradu za najbolju glumicu Festivala; Veliku lisku/plaketu Ahmet Obradović – nagradu za najbolju režiju. Stručni žiri nakon svake izvedene predstave dodjeljuje i Malu lisku – nagradu za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri publike te Žiri medija, ističe se u saopćenju.

Rok za prijave na 15. “Mostarsku lisku” traje do 15. februara 2018. godine.

Pravila prijave objavljena su na web stranici Narodnog pozorišta Mostar, www.npm.ba, gdje se može preuzeti i aplikacijski obrazac.

Na 14. Međunarodni festival “Mostarska liska” bilo je prijavljeno 45 predstava iz cijele regije, a najboljom je proglašena predstava Malo blago Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

Iz NPM-a napominju  da je posljednji gost u ovoj godini novog programa NPM-a “Književni most” bio Namik Kabil, autor, reditelj, scenarista i TV urednik, koji je u “Studiju 64” govorio o umjetnosti, sjećanju, pisanju, stvaranju…“ U umjetnosti stvaram paralelne svjetove, bježeći od banalnosti kojom smo okruženi”, izjavio je Kabil.

Bio je to i posljednji program u 2017. godini u Narodnom pozorištu Mostar, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije