Obilježena 100. godišnjica prvijenca Ive Andrića - "Ex Ponto"

Radiosarajevo.ba
Obilježena 100. godišnjica prvijenca Ive Andrića - "Ex Ponto"
Foto: HRT / S pro,mocije knjige Ive Andrića "Ex ponto" u HNK Napredak u Zagrebu

Malo je poznato da je Ivo Andrić cijelog života pisao pjesme. Iako lirika nije najbolji dio njegova opusa, sve ono što će poslije razviti u svojem maestralnom proznom opusu, naznačio je već u svom prvijencu 'Ex ponto'. Napisao ga je prije tačno 100 godina.

Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Zagrebu sinoć je izložbom, predstavljanjem filatelističke omotnice i novog izdanja djela 'Ex ponto' proslavljen taj izniman jubilej jedinog književnog nobelovca iz Bosne i Hercegovine.

'Ex ponto' nastajao je pune četiri godine, i to u pet gradova i sela u SlovenijiBosni i Hercegovini Hrvatskoj, a Andrić svoj je prvijenac objavio u Zagrebu krajem augusta 1918. Godine, piše HRT. 

Materijali za izložbu su snimani početkom ove godine na lokalitetima gdje stvarao 'Ex ponto' i prati taj životni i formativni put Andrića: od mariborske kaznionice do Ovčareva gdje je on interniran, sela kod Travnika, do samog Travnika, Zenice i zatim ponovo Zagreba gdje je izdat 'Ex ponto',  kaže direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić.

S pro,mocije knjige Ive Andrića

Foto: HRT: S pro,mocije knjige Ive Andrića "Ex ponto" u HNK Napredak u Zagrebu



Nismo išli za tim da pokušamo rekonstruirati sve te prizore i situacije od prije stotinu godina. Radi se o tome da smo pokušali da stiliziramo, odnosno napravimo jednu reminiscenciju duhovnog obzora gdje nastaje to Andrićevo djelo,  napomenuo je autor izložbe i kataloga Enes Škrgo.

U sklopu Zavičajnog muzeja Travnik je i Memorijalni muzej - rodna kuća Ive Andrića, rekonstruirana 1974. U njoj je postavljena stalna izložba o njegovu životu i djelu.

“Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo je važnu ulogu u životu i stvaranju tog velikog književnika: Među 20.000 stipendista koje je Napredak imao u svojoj 118-godišnjoj povijesti su i dva nobelovca, to su hemičar Vladimir Prelog i književnik Ivo Andrićističe predsjednik Napretkova kulturnog centra Zagreb Dražen Vikić-Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije