Nušićeva Protekcija je nova hit predstava, gledat ćemo je uz smijeh i gorčinu

V.A.Z.
Nušićeva Protekcija je nova hit predstava, gledat ćemo je uz smijeh i gorčinu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Kokan Mladenović

Branislav Nušić bio je jedan od najznačajnijih komediografa svog vremena, ali motivi i ideje njegovih predstava aktuelni su i danas.  

Pokazat će to i najnovije izvođenje njegove satire Protekcija, kojim će Narodno pozorište Sarajevo obilježiti svoju stogodišnjicu. Nušić nije odabran slučajno. 

Protkecija je bila prva predstava koja je odigrana u ovoj pozorišnoj kući, prije tačno sto godina, u oktobru 1921. U prvim godinama rada ove institucije, Nušić je bio jedan od redatelja Narodnog pozorišta u Sarajevu, a u sezoni 1926/27 bio je intendant. Njegovi dramski tekstovi s jednakim uspjehom se igraju na pozorišnim daskama ove kuće sve do danas. 

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Redatelj prve Protekcije bio Nikola Hajdušković, a u njoj su igrali: Dušan Radenković, Micika Hrvojić, Zora Crnogorčević, Ilija Vučićević, Leposava Nišlić, Andra Čurčić, Danica Novaković, Fran Novaković, Svetozar Milutinović, Dušan Kremenović i  Zora Čurčić.

Čitavo stoljeće nakon ove izvedbe, u Sarajevu imamo priliku pogledati jedno novo viđenje Nušića, koje potpisuje Kokan Mladenović. Ovaj renomirani  beogradski redatelj je omiljen među bh. publikom koja je s ovacijama ispraćala njegovu "Prosjačku operu" na istoj ovoj sceni. 

Uoči premijere, najavljene za četvrtak 21. oktobar, redelj je svoje impresije podijelio na konferenciji za medije, ustvrdivši da je jubilej stogodišnjice NPS za njega velika obaveza. 

"Nušić je detektovao društvni problem korupcije, a kako je bilo tada, dako je i danas, nakon sto godina. Mi smo  kao ljudi skloni prevari, protekciji, uvijek tražimo načina za to. Ova predstava je duhovito razračunavanje s devijacijama koje su obilježje našeg vremena", izjavio je Mladenović. 

Autorski tim u svom izrazu tragao je za estetikom i motivima novog vremena. Tako predstava sadrži aluzije na savremene korupcijske afere koje će mnogi prepoznati. 

Ambiciozan projekt ima mnogo potencijala da preraste u hit predstavu, a to dokazuje i atraktivna glumačka podjela. 

Amra Kapidžić istiće da je za cijelu ekipu posebno zadovoljstvo što je ovo prva premijera kojoj su pristupili nakon "corona zatišja" te je energija u timu utoliko bolja.

Mirvad Kurić i Aleksandar Seksan ističu zadovoljstvo rada s iskusnim redateljem Mladenovićem za kojeg kažu kak je obogatio njihovo glumačku oskustvo. 

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić napominje da je ovo tek prva u nizu od tri premijere kojom će najstarija pozorišna kuća u BiH obilježiti svoj veliki jubilej. Po uzoru na odabir Protekcije kao prve izvedene dramske predstave, Opera i Balet takođe priprema premijere naslova koji su prve izvedene predstave u tim segmentima. 

Tako će do kraja godine na scenu biti postavljena opera Prodana Nevjesta, Bedricha Smetane, koja je bila izvedena u novembru 1946. kao prva domaća operna produkcija. Baletni ansambl priprema predstavu Žetva kompozitora Borisa Papandopula, kojom je 1950 ozvaničen početak rada sarajevskog Baleta.

"Sto godina je golemo, u našoj zemelj rijetko koja institucija ima takvo iskustvo. Kada sagledamo ko je sve stvarao u tom periodu, ovaj jubilej još je značajniji. A nakon ovih sto godina, nadam se da ćemo ući u periood u kojem ćemo razvijati naše potencijale. Pogotovo nakon perioda covida, nadam se da ćemo iz faze pukog preživljavanja stupiti u period stvaralačke imaginacije", naglasio je direktor Mustafić. 

Autorski tim i glumačka podjela

Branislav Nušić
PROTEKCIJA

režija: Kokan Mladenović
adaptacija teksta i pisac songova: Milena Bogavac
scenografkinja: Marijela Hašimbegović
kostimografkinja: Lejla Hodžić
kompozitorica: Irena Popović Dragović
dramaturginja: Džejna Hodžić
lektorica: Mirela Latić
saradnica za scenski pokret: Amila Terzimehić
inspicijent: Mustafa Zrnić
suflerka: Esmeralda Abdijević


Lica/Cast

Ministar - Ermin Sijamija
Draginja, njegova kći - Belma Salkunić
Persida, njegova sestra - Amina Begović
Aćim Kukić, predsjednik suda - Aleksandar Seksan
Saveta, njegova žena - Amra Kapidžić
Julka, njihova kći - Merima Lepić Redžepović
Svetislav, njihov sin - Dino Bajrović
Manojlo, brat Aćimov - Mirvad Kurić
Jovanka, njegova kći - Mona Muratović
Sava Savić, izdavač - Aldin Omerović
Madam Zvjezdana, astrologinja - Emina Muftić
Milutin Žunić, zatvorski čuvar - Amar Čustović
Živojin Žika Jauković, novinar - Mak Čengić

Muzičari: Naomi Druškić, Lucija Mesarek, Dario Kos

premijera: 21. 10. 2021. u 19:30 sati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije