NPS na još jednom gostovanju: Na repertoaru su dramska predstava 'Leptir' i balet 'Panta Rhei'

0
Radiosarajevo.ba
NPS na još jednom gostovanju: Na repertoaru su dramska predstava 'Leptir' i balet 'Panta Rhei'
Foto: Velija Hasanbegović, NPS / Balet Panta Rhei

Dramska predstava "Leptir" rađena po tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji Emira Z. Kapetanovića bit će izvedena u utorak, 10. oktobra, u 19.30 sati u Hrvatskom kazalištu Travnik, u sklopu kulturne manifestacije "Andrićevi dani 2023".

U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija.

Manifestacija "Andrićevi dani 2023" održava se od 9. oktobra do 9. novembra u Travniku i posvećena je nobelovcu Ivi Andriću.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Tokom mjesec dana kulturne i obrazovne institucije iz Travnika pripremile su brojne sadržaje, od promocija knjiga, preko pozorišnih predstava, izložbi do koncerata.

Dramska predstava Leptir
Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Dramska predstava Leptir

I ove godine u realizaciji sadržaja učestvuju JU Gradska biblioteka, Zavičajni muzej Travnik, JU Centar za kulturu općine Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, HKD Napredak Travnik i Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik.

Sjajni naslovi na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo

Sjajni naslovi na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo

Baletna predstava "Panta Rhei" rađena u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač bit će izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u utorak, 10. oktobra 2023. godine, sa početkom u 20.00 sati.

"Panta Rhei" je zamišljen kao baletni triptih koji inspiraciju i osnovu nalazi u kompozicijama suvremenih kompozitora. Prvi dio predstave nosi naziv Sjenke, a koreografiran je na muziku svjetski poznatog italijanskog kompozitora Ludovica Einaudia. Drugi dio predstave je Buđenje za koji je muziku komponovao mladi, talentirani bh. kompozitor Toni Toplan. I treći dio Tajna rađen je na muziku afirmirane bh kompozitorice Svjetlane Bukvich koja već dugi niz godina živi i radi u New York-u.

Balet Panta Rhei
Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Balet Panta Rhei

U predstavi uz briljantne prve soliste Tamaru Ljubičić, Mihaila Mateescua, solističke dionice izvode mlada i talentovana Selma Efendić i solista Baleta NPS Boris Vidaković. Ostatak ovog dragocjenog ansambla čine: Albina Huskić, Dora Kos, Zulejha Kečo, Lejla Bajramović, Til Čmančanin, Denis Zhuchenko, Bulat Gareev, Goran Staniškovski i Ivan Salonski.

Kostimografkinja je Amna Kunovac – Zekić, dok scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije