NPS gostuje na Bihaćkom ljetu i Vogošćanskim danima

Radiosarajevo.ba
NPS gostuje na Bihaćkom ljetu i Vogošćanskim danima
U okviru Festivala “Bihaćko ljeto 2017” u dvorani Kulturnog centra u ponedjeljak 3. jula s početkom u 19 sati, bit će izvedena predstava za djecu nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i UG Fani, Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca.

Predstava je nastala prema pričama Čudovište iz pozorišta Rijada Ljutovića i Lutkar i njegova djeca Fahrudina Kučuka, a cilj joj je djeci i mladima približiti pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva.

Priča je to o čudovištu koje je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

U predstavi igraju: Amina Begović, Armin Omerović, Mona Muratović, Ileš Bečei te Zulejha Kečo, dok je Rijad Ljutović osim za režiju zaslužan i za kostime, scenografiju, izbor muzike i koreografiju.

Narodno pozorište Sarajevo svoje dvije predstave će izvesti u okviru manifestacije “Vogošćanski dani 2017“.

Vogošćanska publika će imati priliku uživati u baletnoj predstavi Palčica za koju režiju i koreografiju potpisuje Nermina Damin.

Izvođenje je planirano za utorak, 4. jula u 14 sati, dok će u četvrtak tamošnju publiku do suza nasmijat  sjajni ansambl Drame NPS-a, koji će izvesti jedu od najposjećenijih komedija Balkanski špijun u Sarajevu prema tekstu Dušana Kovačevića, a u adaptaciji i režiji teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića. Predstava počinje u 19.

Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Aldin Omerović, Milan Pavlović i Mona Muratović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije