Snižene cijene ulaznica za kraj pozorišne sezone

Radiosarajevo.ba
Snižene cijene ulaznica za kraj pozorišne sezone
Po jedinstvenoj cijeni od 5 KM uživajte u posljednjoj baletnoj i dramskoj predstavi u ovoj umjetničkoj sezoni.

Dok s nestrpljenje očekujemo premijeru operete Kneginja čardaša, Narodno pozorište Sarajevo je organiziralo za svoje posjetitelje prigodne popuste  za predstave na kraju sezone. 

"Naša je želja da vam se zahvalimo što ste bili uz nas i u ovoj umjetničkoj sezoni, stoga vam omogućavamo dolazak na posljednju baletnu i dramsku  predstavu u ovom mjesecu po jedinstvenoj cijeni ulaznica u iznosu od 5KM za sve kategorije sjedišta", poručuju iz pozorišta.

Provedite ugodne trenutke zajedno s nama u prelijepom ambijentu Narodnog pozorišta Sarajevo uživajući u  baletu Omer i Merima  u režiji i koreografiji Belme Čečo Bakrač i sjajnoj izvedbu solista i ansambla Baleta NPS, uz pratnju  Sarajevske filharmonije, kojom će dirgovati  Aida Jažić. Ulogu Omera utjelovit će gost iz Srbije Milan Rus, prvak Balet NP iz Beograda. 

Predstava će biti izvedena u utorak, 13. jula u 19 sati i 30 minuta.

"Velika i nezaboravna ljubav dvoje mladih opisana u baladi Omer i Merima bila je najveća inspiracija za kreiranje ove baletne predstave. Po prvi put na našoj baletnoj sceni donosimo jednu od najpoznatijih i najljepših bosanskohercegovačkih lirskih pjesama koja zasigurno spada u sam vrh najznačajnijih djela naše narodne poezije. Priča je to o čežnji, nadi i očekivanju nikada ispunjenog sna. Balada Omer i Merima kao dragulj naše kulturne baštine sinonim je jednog vremena, ali i metafora jedne univerzalne i svevremene ljubavi.

U režijskoj i koreografskoj koncepciji izazov je bio oživjeti bosansku čaršiju s kraja 18. stoljeća i udahnuti scenski život senzualnim likovima ove predstave. Običaji, tradicija, nepisana pravila koja u društvu određuju i uređuju sistem vrijednosti u suprotnosti su sa emocijama i htijenjima glavnih likova u predstavi Omer i Merima.

„Gdje je kompromis i da li ga uopšte ima?“, pitanje je koje postavlja predstava. Intriga, nagovještaj i slutnja osnovne su odrednice dramaturgije priče koja kroz bujice košmara i neostvarenih želja nosi likove. U tom kontekstu inspirativne su za baletno uprizorenje emocije Omera i Merime, jer se kroz ples i pokret možda ponajbolje mogu donijeti njihovi najtananiji osjećaja.

Pored ove publika će uz simboličnu cijenu ulaznica moći uživati i u komediji Branislava Nušića Ožalošćena porodica u režiji Ahmeda Imamovića, čije izvođenje je planirano za četvrtak, 15. juna u 19:30 sati.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije