Novi propisi za zapošljavanje u KS: 'Na granici umjetničkog kriminala'

0
I. S.
Novi propisi za zapošljavanje u KS: 'Na granici umjetničkog kriminala'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Balet Uspavana ljepotica - scena s probe

Nigdje u svijetu nisam čuo za uredbu ove vrste. Ne znam na koji način i ko izmišlja te vrste zakona, nekih namještanja konkursa koji, na kraju krajeva, idu na štetu sveopšte kulture u gradu.

Ovako je Vlado Podany, poznati bh. pijanista za portal Radiosarajevo.ba. opisao nedvano prihvaćenu Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

Ovom Uredbom je brisan član kojim se u kulturnim javnim ustanovama, umjesto usmenog i praktičnog dijela, provodi audicija.

Naime, audicija ili ispit kojim se pred stručnom komisijom demonstriraju sposobnost i talent, međunarodni je standard prijema umjetnika u umjetničku/kulturnu instituciju. Tako je bilo i u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, sve do 17. maja kada je, nakon objave u Službenom listu, na snagu stupila navedena uredba.

"U umjetničke institucije je došla uredba za zapošljavanje, bilo da se radi o baletu, drami... da najmanji procenat onoga što je najvrijednije, to je čista profesionalna audicija - kako neko pjeva, pleše, glumi... to je stavljeno u podređen položaj tako da je uveden pismeni i usmeni test na osnovu kojeg, ako ste sveopšte obrazovani - odgovorit ćete na pitanja i već ste premašili kvotu od 70 bodova", rekao je Podany.

Vlado Podany i Alen Hrbinić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Vlado Podany i Alen Hrbinić

Kako je pojasnio, za ovakvu odluku nema objašnjenja.

"Mislim da je ovo svim direktorima institucija bilo van pameti. Za ovo nema objašnjenja, ovo se nigdje u svijetu ne radi. Ukoliko ste završili neki umjetnički koledž, logično je i da ste dovoljno obrazovani da možete da pričate, razumijete šta radite... Umjetnički oblik je ovdje stavljen 'pod C'. Ljude koji su ovo napravili, ne zanima koliko će to imati posljedice i na mlade naraštaje. Velika je tu piramida nesklada - ne može se davati ovako mogućnost nekome da razmišlja:

'Imam pismeni i usmeni, ja ću to proći i zaposliti se'. Ovo je stvar koja je na granici umjetničkog kriminala. Da je postojao na međunarodnom sudu odsjek za umjetnički kriminal - to bi bilo ovo", naveo je Podany.

Audicija kao princip

Sličnog razmišljanja je i Adnan Đindo, v.d. direktora Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Adnan Đindo - undefined

Foto: NPS: Adnan Đindo

"Nisam se susreo s ovakvim uredbama do sada, a nisu ni kolege u Beogradu, Skoplju, ... Audicija je jedan princip koji je uspostavljen u teatrima jer tu ne možete napraviti malverzaciju", naveo je Đindo.

On je poslao dopis za što hitnijim izmjenama i dopunama Uredbe, u kojima traži da je "potrebno brisati pismeni i usmeni dio ispita za umjetnike te tražiti da u dopuni Uredbe stoji da će se prijem umjetnika vršiti putem audicije". Sve to - poštujući Kolektivni ugovor za oblast kulture KS-a.

Uskoro izmjene

Srećom, čitava ova situacija, vrlo neobična za sve javne ustanove iz oblasti kulture, uskoro bi mogla dobiti rasplet.

Kako je Đindo potvrdio za portal Radiosarajevo.ba, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović (op.a. na inicijativu ovog Ministarstva je i usvojena sporna Uredba), obećali su izmjenu ovih propisa, kada je riječ o kulturnim institucijama.

Ivana Prvulović - undefined

Foto: Vlada KS: Ivana Prvulović

Prvulović je ranije napomenula da je je sama Uredba "antikoruptivnog karaktera", te da se ovako pripisuje način zapošljavanja u javnim institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije