Komedija "Fistik" i koncert "Glas i ples" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Komedija "Fistik" i koncert "Glas i ples" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Radiosarajevo.ba / Koncert "Glas i ples"

Na sceni Narodnog pozorišta Srajevo komedija „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama“ i koncet "Glas i ples"

U utorak, 8. 6. 2021. u 19:30 sati pogledajte komediju „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama“ autora Almira Imširevića, rađena prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca najduhovitijih pozorišnih hitova Admira Glamočaka.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji.

Komedija

Radiosarajevo.ba: Komedija "Fistik"

Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su - da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne.

U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni...mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje „ožiljak“.

Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK.

U subotu, 12. 6. 2021. godine, u 19:30 sati, na sceni NPS bit će održan koncert "Glas i ples" u izvedbi članova Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koncert

Radiosarajevo.ba: Koncert "Glas i ples"

Na programu su solo pjesme za glas i klavir, domaćih kompozitora Asima Horozića, Ranka Rihtmana, Đele Jusića, Darija Vučića, Tonija Toplana, Petra Konjovića, Marka Tajčevića i Milana Prebande.
Balet NPS izvest će najljepše numere iz bosanskohercegovačke opere „Hasanaginica“, baleta "Omer i Merima" i "Katarina, bosanska kraljica"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije