Jasmili Žbanić uručena Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja

0
Radiosarajevo.ba
Jasmili Žbanić uručena Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Jasmila Zbanic dobila nagradu Modula memorije

Rediteljica filma "Quo vadis, Aida" Jasmila Žbanić dobitnica je Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja koja se dodjeljuje u okviru Modula Memorije od 2018. godine.

Prisutnim se obratio Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i umjetnički direktor Modula Memorije.

"Umjetnost je doprinijela da povremeno osjetimo neku ljepotu i da pronalazimo izgubljeno dobro", počeo je svoj govor Kreševljaković.

Podsjetio je da teško doba pandemije koronavirusa, te na mnoge ljude koji su ostavili traga u umjetnosti, ali koji višu nisu sa nama, poput Jovana Divjaka.

"Divjak je bio čovjek, inspiracija. Bez njega je teško zamisliti ovakve događaje, premijere, a koje je redovno posjećivao. Želio nas je vidjeti sa knjigama, a ne puškama", podsjetio je na jedno sjećanje Kreševljaković.

Poručio je da je kultura potrebna u BiH kako bi se došlo do pomirenja.

"Jasmilu poznajem od 18. godine. Da nije postala sve što jeste, izgledala je kao osoba koju upamtite koju jednom sretnete. Tako sam upatio i njenu majku Almu. Ova nagrada je dobrim dijelom i za sve ljude koji su bili dio ovog projekta", napomenuo je Kreševljaković.

Žbanić je rekla kako je dirnuta, zbog historije, priče te spomenutih ljudi.

"Priznanje mi je veliko jer dolazi od ljudi čiji rad cijenim. Želim praviti filmove za ljude koji su za danas, što je uslovljeno traumom koja nas progoni i koja oblikuje našu sadašnjicu. Možda i u svijetu i kod nas imamo previše filmova o ratu. Ovaj film je moj prvi ratni film. Ovakva dobra filma su u BiH snimljena tri, četiri. Trebamo emotivno spoznati šta nam se desilo. Hvala za nagradu. Nadam se da će potaknuti mlade ljude, ne jer ih treba opteretiti sa prošlošću, već da se ne bi morali boriti sa kosturima prošlosti"; poručila je Žbanić.

Zahvalila se svim ljudima koji su je naučili koliko je kultura bitna za ljudsko dostojanstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije