Novi eksperimentalni prostor: U srcu Starog Grada otvoren multimedijalni centar kulture CZK

0
FENA
Novi eksperimentalni prostor: U srcu Starog Grada otvoren multimedijalni centar kulture CZK
Foto: Ustupljena fotografija / Multimedijalni kulturni centar CZK otvoren u Starom Gradu

U saradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini, sinoć je u Starom Gradu u ulici Sime Milutinovića 2 otvoren Multimedijalni kulturni centar – CZK, koji realizira iMTM Akademija Sarajevo, neovisna edukativna i teatarska platforma za izvođačke umjetnosti.

"Vjerujem da će CZK biti svojevrsan agregat kulture jer otvaramo novi eksperimentalni prostor dizajniran da podstiče kreativnost i saradnju između domaćih i međunarodnih umjetnika s posebnim naglaskom na mlade talente i studente umjetničkih akademija. Namijenjen je novim generacijama artista, koji će kroz rad centra razvijati svoje obrazovanje, sticati nove vještine te izlagati svoje radove ali i pronalaziti puteve do zaposlenja", kazala je osnivačica iMTM-a Alma Ferović Fazlić.

Voditeljica Odjela za izvođačke umjetnosti iMTM-a Irma Mulić navodi da je ovim projektom obilježen početak nove ere kreativne industrije u srcu Starog Grada u CZK Sarajevo, "gdje se istok i zapad ciljano susreću u svakom zidu, podu, plafonu, vratima i prozorima simbolizirajući tradiciju, identitet i kulturnu baštinu našeg grada i zemlje".

Ramo Isak o spotu 'Snaga naroda': Ovakvih pjesama će biti još! Ima država da gori!

Ramo Isak o spotu 'Snaga naroda': Ovakvih pjesama će biti još! Ima država da gori!

Na otvaranju centra obratio se i direktor za saradnju Ambasade Švicarske u BiH Siroco Messerli, rekavši da je ovakav centar potreban Sarajevu koji će aktivnostima doprinositi poticanju dijaloga o društvenim pitanjima i stvaranju boljih mogućnosti za mlade u ovoj zemlji, kao i da ga raduje da će kroz rad CZK u budućnosti mladi ljudi dobiti više prilika za kolaboracije sa lokalnim i međunarodnim umjetnicima.

CZK je nadogradnja aktivnosti IMTM Akademije Sarajevo, a u okviru svog prostornog kapaciteta na 200 m2 sa multimedijalnom salom i manjom pozorišnom scenom potpuno tehnički opremljenom i dodatnim prostorijama, pored umjetničkog obrazovanja i različitih programa za cjeloživotno učenje nudit će širok spektar resursa za organizaciju radionica, konferencija, kabarea i manjih pozorišnih predstava i performansa, koncerata, izložbi i promocija.

Mjuzikl 'Londonska priča': Sarajevski mališani osvajaju srca publike

Mjuzikl 'Londonska priča': Sarajevski mališani osvajaju srca publike

Pored navedenog neki od strateških ciljeva budućeg rada CZK i iMTM-a su pokretanje Yamaha Music School u Sarajevu te značajne online platforme, kao baze podataka svih kulturnih institucija i umjetnika na nivou BiH, ali i ciljana edukacija za mlade u malim sredinama, kako bi im se pomoglo u izgradnji bolje budućnosti.

Na otvaranju su nastupili studenti IMTM Akademije bas gitarista Omer Fočo učenik renimoranog bas gitariste i mentora iMTM-a Almira Nezića, mlada talentovana pijanistica Ajša Mustafić u klasi pijanistice Irme Mulić. Poznate songove iz mjuzikla i kabarea realiziranih proteklih godina u produkciji iMTM-a, izveli su Ana Marija Tomić alumna Muzičke akademije i studentica Akademije scenskih umjetnosti Uiverziteta u Sarajevu, kao i sopranistica Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Melisa Hajrulahović Tomić i mlada istaknuta pop, rock, metal i pozorišna solistica Sara Vojičić. Songovi su izvedeni uz klavirsku pratnju dirigenta i pijaniste Bakira Samardžića, a tokom večeri nastupio je i muzički producent i DJ iMTM-a Mirza Abas, saopćeno je iz CZK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije