Muzičkim performansom Nowadays obilježava se Dan mediterana u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Muzičkim performansom Nowadays obilježava se Dan mediterana u BiH
Foto: Screenshoot / Mjuzikl novog vremena: Performans Nowadays

Države članice „Barcelona procesa: Unija za Mediteran” proglasile su 28. novembar „Danom Mediterana” – koji je posvećen zajedničkom identitetu, nasljeđu i ljubavi prema Mediteranu, a istovremeno jačanju veze između njegovih obala.

Ovim povodom Fondacija Anna Lindh pokrenula je promociju interkulturalne razmjene muzičkih programa, koji će se u istom danu izvoditi istovremeno u 42 euro-mediteranske zemlje. 

Ove godine Dan Mediterana obilježava se i u Bosni i Hercegovini, koju će predstavljati iMTM Sarajevo sa muzičkim performansom "Nowadays", koji će biti izveden 28. novembra u 19:30 u "Ateljeu Figure" u Sarajevu, u izvedbi bh. umjetnika među kojima su: Melisa Hajrulahović Tomić, Ajsela Zoronjić, Irma Mulić, Sara Vojičić, Ana Marija Tomić, Enes Kozličić i Alma Ferović Fazlić, uz klavirsku pratnju dirigenta Bakira Samardžića.

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

"U svjetlu trenutnih okolnosti i stradanja u svijetu, našom izvedbom kroz društveno-odgovorni kontekst, želimo skrenuti pažnju na mnoge aktuelne probleme i kroz izbor songova koje izvodimo simbolično iz naše zemlje koja je prošla rat, poslati jasnu poruku u svijet o solidarnosti, suživotu, miru, razumijevanju i toleranciji", kazala je Alma Ferović Fazlić, ujedno i muzička rediteljica performansa i dodala  da će publika biti aktivni sudionici pratećih sadržaja.

Na programu su songovi iz mjuzikla: Sound of Music, We Will Rock You, Company, Chicago, Oliver, Footloose, Caroline or Change, Miss Saigon, A beautiful game, Waitress, Jekyll and Hyde.

Performansi iMTM Kabarea često se bave društvenim pitanjima, uključujući teme vezane za različitost, diskriminaciju, siromaštvo, migracije, solidarnost, suživot, skrbništvo i dr.

Ulaz je slobodan a putem streaming linka video materijal će se pratiti u svijetu preko platforme Anna Lindh Fondacije, uz čiju podršku se i realizira projekt.

Muzički performans Nowadays, kojim se obilježava Dan Mediterana, nadovezuje se na društveno-odgovorni projekt iMTM-a iz 2021/2022. godine, video-animirani koncert "Mjuzikl novog svijeta", koji je u dramaturškom smislu govorio o tranzicijskom društvu, o ljudima koji su živjeli u socijalističkom sistemu i doživljavali zapad kao društvo sloboda, ostvarenja snova, kao društvo velikih mogućnosti i jednakih šansi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije