Nova predstava Nakaze: O reality programima i ovisnosti o društvenim mrežama

Radiosarajevo.ba
Nova predstava Nakaze: O reality programima i ovisnosti o društvenim mrežama
/ Plakat za predstavu Nakaze
Nakon dva velika koprodukcijska projekta u 67. umjetničkoj sezoni BNP-a, prvi samostalni produkcijski projekt ove sezone je predstava ''Nakaze".

Nastala po tekstu Lutza Hübnera, a u režiji Emina Hajrića,  predstava Nakaze u fokus stavlja mlade ljude koji pokušavaju pronaći sebe i kojima se svakodnevno postavlja pitanje da li ih mediji iskorištavaju ili oni iskorištavaju medije.

U predstavi igraju glumci iz ansambla BNP-a Lana Zablocki-Džehverović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Selma Mehanović. Kostimografiju za predstavu potpisuje Nađa Sinić, scenografiju Mensur Begičević, dok je dizajn zvuka povjeren Igoru Kasapoviću.

Premijera će biti održana na Maloj sceni ''Žarko Mijatović'' u ponedjeljak 7. novembra sa početkom u 19.30 sati, a igrat će se i u sklopu Noći teatra, 19. novembra.  

Lajla Kaikčija, v.d. umjetnička direktorica BNP-a, i direktor Hazim Begagić na konferenciji za medije uoči premijere ove predstave istaknuli su važnost pružanja šanse mladim neafirmiranim autorima i rediteljima, koji su stekli svoje obrazovanje, ali nisu imali priliku da dokažu svoje sposobnosti i da rade posao u struci. Također, podsjetili su da BNP od početka pokušava pružiti priliku svim mladim, darovitim ljudima.

Begagić je izjavio da se predstava Nakaze igra na prostoru Male scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji je i zamišljen kao scena - studio i koji pruža razne mogućnosti za inovativne, ali i eksperimentalne teatarske projekte.

Reditelj Emin Hajrić koji je prethodno radio u BNP-u, kao asistent režije na predstavi Mirjane Karanović Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, je izrazio zadovoljstvo povodom sjajne saradnje s Bosanskim narodnim pozorištem, te je istaknuo da se radi o predstavi koja je smještena u reality program i koja je prvenstveno namijenjena mladim ljudima, koji su sve češće ovisnici o društvenim mrežama.

Dramaturginja i asistentica režije Emina Omerović je izjavila: ''Fokus ove predstave je na mladim ljudima koji pokušavaju pronaći sebe i kojima se svakodnevno postavlja pitanje da li ih mediji iskorištavaju ili oni iskorištavaju medije.''

Glumica iz ansambla predstave Selma Mehanović zahvalila se na uspješnoj saradnji i iskazala zadovoljstvo povodom rada na ovoj predstavi, te pozvala sve one kojima društvene mreže igraju važnu ulogu u životima da posjete Bosansko narodno pozorište Zenica i pogledaju predstavu Nakaze.

U narednom periodu u BNP-u nas očekuje bogat teatarski i koncertni repertoar, te će publika moći uživati u koncertima Bože Vreće i Nene Belana, te u tradicionalnom božićno-novogodišnjem koncertu.

U pripremi je predstava u režiji Selme Spahić Fabrika nastala po tekstu Selvedina Avdića Moja fabrika u kojoj igra gotovo cijeli ansambl BNP-a, a početkom decembra se očekuje Drugi internacionalni festival edukativnog teatra ''IFET'' u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, saopćeno je iz ove teatarske kuće. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije