U zeničkom pozorištu otvoren lift za osobe u kolicima

Radiosarajevo.ba
U zeničkom pozorištu otvoren lift za osobe u kolicima
/ Foto: BNP Zenica
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas su zvanično pušteni u rad lift i pomoćne prostorije namijenjene osobama s invaliditetom.

Zahvaljujući saradnji s partnerima i pokroviteljima, uspješno je uklonjena višedecenijska barijera, koja je tom dijelu publike zeničkog teatra onemogućavala pristup u zgradu Pozorišta i pozorišne dvorane.

Javna ustanova Bosansko narodno pozorište Zenica i Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica su u saradnji s Udruženjem ratnih vojnih invalida i paraplegičara Zeničko-dobojskog kantona, kao partnerom projekta, realizirali projekt finasiran budžetskim sredstvima Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, uz podršku Helsinškog parlamenta građana i projekta Europske Unije. Projekt pod nazivom Zenica - grad kulture za sve“, za cilj ima pristupačnost zgradi BNP-a Zenica osobama s invaliditetom.

Zvaničnom otvaranju lifta su osim općinskih i kantonalnih zvaničnika i predstavnika medija prisustvovali Miralem Galijašević, premijer Vlade ZDK-a, kao i  Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i osoba oboljelih od dječije paralize, koji su svečano otvorili lift namijenjen osobama s invaliditetom.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić izrazio je zadovoljstvo povodom ovog značajnog događaja, te ukazao na važnost omogućavanja pristupa pozorišnim događajima svim posjetiteljima. Također, istaknuo je važnost očuvanja zgrade Pozorišta, koja se danas nalazi u prilično lošem stanju, kao i o potrebi opsežnije rekonstrukcije, saopćeno je iz BNP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije