Stručno predavanje / Noć Arhitekture posvećeni Barceloni i Sarajevu

02. 03. 2022. u 12:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tradicionalna manifestacija Dani arhitekture, najavljuje svoj poseban program nazvan "Noć arhitekture" koji je u svom sljedećem izdanju posvećen vezi između gradova Barcelona i Sarajevo, s posebnim osvrtom na arhitekturu.    

Ova dva olimpijska grada (Sarajevo 1984. i Barcelona 1992.) svoje bratimljenje potpisuju 2000. godine, nakon što je Barcelona značajno pomogla obnovu Sarajeva, kako na institucionalnom nivou, tako i u rekonstrukcijama olimpijskog sela Mojmilo, rekonstrukciji Zetre, naselja Kasatići te škole u naselju Gora u Vogošći.

Sredinom 2021. godine javnost je upoznata sa kandidaturom Barcelone za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. gdje je Sarajevo predloženo kao sudomaćin za discipline sankanje, bob i skeleton, čime je i otvorena priča o potencijalnoj obnovi trebevićke bob staze. U ovom historijskom trenutku za Sarajevo, još jednom se podcrtava značaj veze koju imamo sa Barcelonom, veza koja je još jednom pokazala ogroman potencijal za razvoj infrastrukture ali i savremene arhitekture Sarajeva.

Ovaj put, kao gosti i predavači na Noćima arhitekture Sarajevo x Barcelona su Relja Ferušić, arhitekta rođen u Sarajevu koji živi u Barceloni gdje je i osnovao arhitektonsku praksu Sala-Ferusic (www.salaferusic.com), i Carles Enrich, arhitekta i osnivač Carles Enrich Studio iz Barcelone (www.carlesenrich.com) čiji je projekat Merola’s Tower u ovogodišnjem užem izboru za nagradu Mies van der Rohe i dobitnik nagrade AR Emerging Awards.

Na događaju koji će se održati u petak 4. marta 2022. godine u kinu Meeting point u Sarajevu sa početkom u 19h , razgovarat će se o njihovim projektima, pristupima arhitekturi, urbanizmu i dizajnu, uticaju njihovog školovanja na Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, te neraskidivoj vezi Barcelone i Sarajeva.

Ulaz na događaj je besplatan uz obaveznu rezervaciju na [email protected], obzirom da je maksimalan broj posjetilaca ograničen na 80.

Sve dodatne informacije možete dobiti na društvenim mrežama Dana arhitekture, kao i na web stranici www.daniarhitekture.ba.

Noć arhitekture  - undefined

Oficijelni vizual: Noć arhitekture


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA