Sarajevo / Ne propustite večeras koncert povodom 20. rođendana Sonemus Festa

16. 12. 2021. u 10:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, večeras u 20 sati će biti upriličen koncert povodom dvadeset godina rada Sonemus Festa, festivala osnovanog s ciljem izvođenja i promocije savremene umjetničke muzike.

Na programu će se naći djela Luciana Beria, Briana Ferneyhougha, Mirze Gološa, Toshioa Hosokawe, Hanan Hadžajlić, Ališera Sijarića i Antona von Weberna u interpretaciji solista Ansambla SONEMUS i ansambla studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Početkom novembra 2001. godine, na inicijativu bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića i švicarskog flautiste Borisa Previšića, u Sarajevu je održan prvi Sonemus Fest, na kojem su nastupili domaći i strani muzičari izvodeći djela savremene umjetničke muzike.

U proteklih dvadeset godina Sonemus je organizirao i izveo preko stotinu koncerata, a Sonemus ansambl je nastupio u više od deset evropskih zemalja na renomiranim festivalima.

Pod okriljem ovog festivala gostovali su neki od vodećih solista i ansambala današnjice, praizvedena su temeljna djela umjetničke muzike 20. i 21. stoljeća u Bosni i Hercegovini, kao i mnogobrojne kompozicije živućih domaćih i stranih kompozitora, te je realiziran veliki broj radionica i edukativnih programa za studente i učenike muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu.

Svojim djelovanjem Sonemus se trudio da domaćoj javnosti predstavi recentno muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo u svijetu, ali i da Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu uvrsti na mapu umjetničkih i kulturnih središta u kojima se stvara i izvodi relevantna umjetnička muzika prema najvišim standardima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA