! / Oh-La-La Paris: Jasmin Bašić i Fuad Šetić izvest će koncert francuske šansone

06. 12. 2021. u 12:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Omiljene francuske šansone na programu su koncerta za glas i klavir, koji će se održati 7. decembra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Na koncertu će se predstaviti operni pjevač Jasmin Bašić te pijanista Fuad Šetić. Uz moderaciju direktorice muzeja Šejle Šehabović, bit će to muzičko putovanje u Francusku uz zvuke najljepših šansona.  

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za pomoć uposlenicima Muzeja koji već mjesecima nisu dobili plate. Podsjetimo, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH je proglašen za instituciju kulture od državnog značaja, te kao takav nema stalni izvor finansiranja. Ove godine Muzej obilježava 60 godina postojanja. 

"Koncert francuske šansone je drugi u nizu, nadam se, tradicionalnih koncerata kojima ću se baviti u budućnosti. Studiozno je pripreman godinama, od odabira repertoara, stila, načina interpretacije, učenja jezika. Realizacija prog koncerta se desila u najtežem periodu pandemije uz učešće manjeg orkestra, a ovaj slavljenički koncert će biti izveden u intimnijoj atmosferi uz pratnju klavira.

U godini velikih jubileja (100 godina NPS, 75 godina Opere NPS i 60 godina Muzeja KiPU), koncertom se obilježavaju i dva manja jubileja - moj 50. rođendan i 25 godina od prvog solističkog nastupa u Domu armije, sada već daleke 1996. godine. Pratiće me mladi maestro, dirigent Fuad Šetić koji je bio i chef d'orchestre na prošlom koncertu francuske šansone", izjavio je Jasmin Bašić za Radiosarajevo.ba.

Kako bi ugođaj bio potpun, publici će biti prezentirani i prijevodi pjesama, koje će čitati Šejla Šehabović 

Na koncertu će biti izvedene poznate  šansone kao hommage umjetnicima ovog žanra: Edith Piaf, Juliette Gréco, Charles Aznavour, Jacques Brel, Dalida, Nana Mouskouri, Claude François, ali i Arsenu Dediću, Đeli Jusiću. Takođe, bit će izvedene u čast velike Tereze Kesovija, melodije iz filmova Jedan čovjek i jedna žena, Šerburški kišobrani kao i verzija čuvene Djelem djelem koju je izvodio slavni Aznavour. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA