Oh-La-La Paris: Jasmin Bašić i Fuad Šetić izvest će koncert francuske šansone

0
Radiosarajevo.ba
Oh-La-La Paris: Jasmin Bašić i Fuad Šetić izvest će koncert francuske šansone
oficijelna fotografija / Fuad Šetić i Jasmin Bašić

Omiljene francuske šansone na programu su koncerta za glas i klavir, koji će se održati 7. decembra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Na koncertu će se predstaviti operni pjevač Jasmin Bašić te pijanista Fuad Šetić. Uz moderaciju direktorice muzeja Šejle Šehabović, bit će to muzičko putovanje u Francusku uz zvuke najljepših šansona.  

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za pomoć uposlenicima Muzeja koji već mjesecima nisu dobili plate. Podsjetimo, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH je proglašen za instituciju kulture od državnog značaja, te kao takav nema stalni izvor finansiranja. Ove godine Muzej obilježava 60 godina postojanja. 

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

"Koncert francuske šansone je drugi u nizu, nadam se, tradicionalnih koncerata kojima ću se baviti u budućnosti. Studiozno je pripreman godinama, od odabira repertoara, stila, načina interpretacije, učenja jezika. Realizacija prog koncerta se desila u najtežem periodu pandemije uz učešće manjeg orkestra, a ovaj slavljenički koncert će biti izveden u intimnijoj atmosferi uz pratnju klavira.

U godini velikih jubileja (100 godina NPS, 75 godina Opere NPS i 60 godina Muzeja KiPU), koncertom se obilježavaju i dva manja jubileja - moj 50. rođendan i 25 godina od prvog solističkog nastupa u Domu armije, sada već daleke 1996. godine. Pratiće me mladi maestro, dirigent Fuad Šetić koji je bio i chef d'orchestre na prošlom koncertu francuske šansone", izjavio je Jasmin Bašić za Radiosarajevo.ba.

Kako bi ugođaj bio potpun, publici će biti prezentirani i prijevodi pjesama, koje će čitati Šejla Šehabović 

Na koncertu će biti izvedene poznate  šansone kao hommage umjetnicima ovog žanra: Edith Piaf, Juliette Gréco, Charles Aznavour, Jacques Brel, Dalida, Nana Mouskouri, Claude François, ali i Arsenu Dediću, Đeli Jusiću. Takođe, bit će izvedene u čast velike Tereze Kesovija, melodije iz filmova Jedan čovjek i jedna žena, Šerburški kišobrani kao i verzija čuvene Djelem djelem koju je izvodio slavni Aznavour. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije