Ne propustite predstavu 7. aprila na Otvorenoj sceni Obala

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite predstavu 7. aprila na Otvorenoj sceni Obala
Foto: Otvorena scena Obala / Vizual

Univerzitet u Sarajevu – Akademija scenskih umjetnosti obilježavanje 30 godina od početka opsade grada Sarajeva.

Tim povodom, 07. aprila na Otvorenoj sceni Obala, koja je sve vrijeme rata bila kultno mjesto okupljanja na predstavama, koncertima i projekcijama, igra predstava "Majka hrabrost i njezina djeca".

U pitanju je ispitni projekat studenata treće godine odsjeka za Glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo-Haračić.

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Pomenuti dramski predložak je najpoznatije djelo Bertholda Brechta, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca 20. stoljeća. Drama obrađuje borbu jedne majke za vlastiti život i sudbinu svoje djece tokom tridesetogodišnjeg rata koji je harao Evropom u 17. stoljeću.

Izbor teksta je bio ponukan potrebom studenata da teatarskim sredstvima izraze stav svoje generacije o agresiji na BiH o kojoj su samo slušali, jer su svi rođeni nakon 2000. godine. Između stradanja, patnje i zločina sa jedne, i slave herojstva, prkosa i otpora sa druge strane, oni pokušavaju artikulirati svoj autentičan stav.

Odabrali su svježu perspektivu u kojoj nam se obraćaju iz skore budućnosti, iz 2024. godine u kojoj je novi rat u jeku. Ne krijući strah i anksioznost, ali koristeći ironiju i humor, upozoravaju nas da ne dozvolimo da još jedna perspektivna generacija završi tragično. U nestabilnim društveno-političkim okolnostima u kojima im se prijeti novim sukobima, ovi talentovani mladi artikulišu subverzivni krik jedne nove generacije čiji glas do sada nismo čuli na bosanskohercegovačkim scenama.

Kraj predstave će nas možda uznemiriti, ali ovim budućim glumcima je upravo to i cilj, navodi se u saopćenju Akademije scenskih umjetnosti.

U predstavi igraju: Sara Seksan, Faruk Hajdarević, Elma Fetić, Alen Konjicija, Pavle Novaković.

Predstava počinje u 19.00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije