Kulovića ulica: Bijelo platno kao simbol sjećanja na spas od snajperista

1
Radiosarajevo.ba
Kulovića ulica: Bijelo platno kao simbol sjećanja na spas od snajperista
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kulovića ulica, postavljeno bijelo platno. April 2022.

U uskoj ulici, između dvije zgrade, u centru Sarajeva jutros je postavljeno veliko platno slično onome kakvo je prije 30 godina sprečavalo agresorske snajperiste da ubijaju civile u Titovoj ulici.

Sa brda iznad Sarajeva, agresori su tokom najduže opsade jednog grada, sa svojih položaja svakodnevno terorisali, granatirali i iz snajpera ubijali civile, među kojima su bili i djeca, žene, stari i nemoćni, piše Preporod.info.

Sarajlije su tražile sve moguće načine kako spriječiti dovoljno okrvavljene ruke agresora da ubiju još neko dijete ili stariju osobu, pa su tamo gdje je bilo moguće postavljali platna i druge materijale koje su donekle onemogućavale snajperistima da terorišu građane Sarajeva na raskrsnicama.

"Danas kada sam vidjela ovo platno prisjetila sam se tih ’90.godina, kada nismo smjeli izaći na ulicu, danima smo bili po podrumima, gladni, žedni… Jedan dan sam krenula u red po vodu. Nikada neću zaboraviti sliku žene koja je snjaperom ubijena bila, ležala je na ulici. To me godinama u snovima progonilo. Jeza me uhvatila kada sam vidjela ovo platno. Ko nije doživio rat na svojoj koži, ne zna šta je rat", kazala je za Preporod.info Hasiba Mujić.

Povodom 30 godina od opsade Sarajeva gradske i kantonalne vlasti pripremile su bogat program s ciljem sjećanja na najteži period glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Kulovića ulica, postavljeno bijelo platno. April 2022. - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Kulovića ulica, postavljeno bijelo platno. April 2022.

U okviru obilježavanja ove tužne godišnjice Vlada Kantona Sarajevo je, između ostalog, postavila i ovo platno u ulici Kulovića na kojem sz večeras od 19:00 sati emitovane fotografije iz ratnog perioda, a do 21:00 sati na trgu ispred Pozorišta mladih je bila upriličena degustacija jela iz ratnog perioda.

Opsada Sarajeva je trajala 1.425 dana, a tokom tog perioda ubijeno je više od 12 hiljada ljudi, a infrastruktura grada je razorena.

Treba istaći da je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen, između ostalog, i zbog širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Uprkos svemu Sarajevo, njegov nevjerovatni duh i stanovnici su izdržali sve nehumane uslove od aprila 1992. godine do kraja rata.

Stanovnici i branitelji Sarajeva tokom opsade nisu imali struje, vode, hrane, oružja i bili su izloženi konstantnim napadima sa okolnih brda. Jedinice JNA i srpske paravojne snage su bile višestruko vojno opremljenije i obučenije dok su Sarajlije, kao i sve probosanske patriote širom zemlje, imale uveden embargo na oružje, pa je s toga odbrana Sarajeva i BiH još veličanstvenija i, za mnoge, neobjašnjiva.

U okviru programa “Dani sjećanja – 30 godina od početka opsade Sarajeva” u kinu Meeting Point u ponedjeljak, utorak i srijedu, 4., 5. i 6. aprila u četiri termina dnevno bit će prikazana retrospektiva filmova o opsadi Sarajeva.

Filmovi će biti prikazivani u terminima u 12.00, 15.00, 18.00 i 21.00 sat, a svakog dana na programu su drugi filmovi, najavila je Press služba kina Meeting Point.

U ponedjeljak, 4. aprila, na programu su filmovi: Godot-Sarajevo (Pjer Žalica, 1993.), Prvo ratno kino (Srđan Vuletić, 1994.), Fadila (Nedžad Begović, 1994.), Čekajući paket (Vuk Janić, 1993.), Pismo (Zdravko Grebo, 1992.), Voda (Nedžad Begović, 1995.), Priredba (Nedžad Begović, 1995), Osmi mart (Srđan Vuletić, 1993.) i Anđeli u Sarajevu (Antonije Žalica, 1993.).

Kulovića ulica, postavljeno bijelo platno. April 2022. - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Kulovića ulica, postavljeno bijelo platno. April 2022.

U utorak, 5. aprila, na programu su filmovi: Dnevnik reditelja (Mirza Idrizović, 1994.), Djeca kao i sva ostala (Pjer Žalica, 1995.), Palio sam noge (Srđan Vuletić, 1993.), Slike (Miroslav Benković, 1994.) i Amelin školski raspust (Zlatko Lavanić, 1993.).

U srijedu, 6. aprila, na programu su filmovi: Sarajevski gudači (Vefik Hadžismajlović, 1994.), Skitnice i psi (Zlatko Lavanić, 1993.), Prometej (Zlatko Lavanić, 1995.), War Art (Nedžad Begović, 1993.), Djeca putuju (Antonije Žalica, 1994), Struja (Srđan Vuletić, 1995.), Rat u djeci (Nedžad Begović, 1994.), Skulptor (Pjer Žalica, 1995), Markale (Zlatko Lavanić, 1995.) i NATO (Zlatko Lavanić, 1995.).

Ulaz na projekcije filmova je besplatan, a broj mjesta ograničen.

Program “Dani sjećanja – 30 godina od početka opsade Sarajeva” su pripremili Skupština i Vlada Kantona Sarajevo, s kantonalnim institucijama kulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije