Ne propustite: Komična opera "Figarov pir" u srijedu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Komična opera "Figarov pir" u srijedu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Figarov pir

Komična opera u četiri čina Figarov pir kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u srijedu, 16. oktobra 2024. godine sa početkom u 19:30 sati.

Uloge će ostvariti: Ivan Šarić kao Figaro, Hana Salihović kao Susanna, lik grofice Rosine Almavive utjeloviti će Melisa Hajrulahović Tomić, a grofa Almavivu Erol Ramadanović, Amir Saračević, Denis Isaković, Adelisa Saračević, Dajana Šegvić, Ileš Bečei, Siniša Markanović, te Idna Muminović.

Članice i članovi baletnog ansambla: Jovana Milosavljević Lovrenović, Selma Štrbo, Sabina Sokolović, Nadža Pušilo, Hariz Šabanović, Adnan Đindo, Goran Staniškovski i Jesenko Matković.

Hrvatsku influensericu ujela ajkula: "Kada se počela penjati na brod primijetili smo krvavu ruku..."

Hrvatsku influensericu ujela ajkula: "Kada se počela penjati na brod primijetili smo krvavu ruku..."

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić, asistenti dirigentice Bakir Samardžić i Alek Isaković, a dizajner svjetla Moamer Šaković.

Predstava za koju se tražila karta više: Festivalskom premijerom 'Uhvati zeca' zatvoren MESS 2024

Predstava za koju se tražila karta više: Festivalskom premijerom 'Uhvati zeca' zatvoren MESS 2024

"Svi znamo Figara. Nama je taj lik, taj frik, ta faca, taj frajer i maher, taj Figaro, poznatiji, plastičniji, intimniji, štoviše, zapamtimo ga jer pronalazimo i prepoznajemo u sebi, možda samo u naznaci ili potencijalu, taj njegov splet osobina i način djelovanja, tu njegovu inteligenciju, njegovo nepristajanje na potlačenost, poniženost, Kao i Hamlet, kao i Romeo, kao i Bond, Don Juan ili Supermen.

Mozart je komponirao za mase i milenije. Bio je inkluzivan. Bio je subverzivan, fanatičan i fantastičan. Možemo ga gledati kao kormilara mainstream trendova svog doba, ali i kao najžešćeg pripadnika neke subkulture koja prokazuje, riskira, probija, predvodi. Bio je punk. Njegov odnos sa austrijskim carem Josipom II, imao je u svojoj kompleksnosti isti onaj gas i istu onu kočnicu koju ima God save the Queen od Sex Pistolsa", izjavio je reditelj opere Figarov pir Ivan Leo Lemo.

Ulaznice za operu "Figarov pir" mogu se kupiti putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo, te putem platforme ili direktno na blagajni Narodnog pozorišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije