Naučni skup o popularnoj muzici u školama

Radiosarajevo.ba
Naučni skup o popularnoj muzici u školama
/ Naučni skup o popularnoj muzici u školama
Na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu održan je naučni skup na temu „Popularna glazba i glazbena nastava“

Udruženje „Facultas za prosperitet mladih“ uz pokroviteljstvo Asocijacija muzičkih stvaralaca AMUS, problematiziralo je pitanje odnosa muzičke nastave prema popularno muzici koju favoriziraju masovni mediji i mladi.

Predavači na skupu su bili: Merima Čaušević, Besim Spahić, Marijo Pejić, Bartolomej Stanković, Mladen Jeličić-Troko, uvodničar Marinko Pejić a moderatorica Ivana Krstanović

Na skupu je istaknuto da je zadatak današnje nastave muzike stvaranje slušatelja, a da je dobro poznavanje muzičkih djela osnovni preduvjet u postizanju dobrih rezultata u ostvarivanju tog cilja. Nastavni plan muzičke kulture u osnovnoj  školi predviđa slušanje djela s područja umjetničke muzike, te usporedo sa slušanjem i upoznavanje osnovnih muzičkih  oblika. Pojam muzike obuhvaća  klasičnu ali i  popularnu muziku, međutim ona nije predviđena nastavnim planom.

S druge strane, predavači su naglasili da je muzički ukus mladih danas gotovo u potpunosti okrenut različitim  popularnim žanrovima, a da tome najviše pridonose masovni mediji. Predavači su ukazali na važnost proširivanja nastavnog programa primjerima popularne muzike te proširivanja nastavnog programa muzičke nastave na svim nivoima obrazovanja. Osim neupitnih muzičkih kvaliteta, popularna muzika je zanimljiva i zbog njezine povezanosti s društveno-povijesnim i kulturnim kontekstom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije