Tradicionalne božićne pjesme uz drukčiju scensku vizualizaciju

V.A.Z. i J.Ć.
Tradicionalne božićne pjesme uz drukčiju scensku vizualizaciju
Napretkov svečani božićni koncert bit će upriličen večeras 21. decembra u sarajevskom Narodnom pozorištu u organizaciji HKD Napredak i saradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u BiH.

I ove godine, uz Sarajevsku filharmoniju pod dirigentnskom palicom Nade Matošević Orešković, nastupit će vrhunski umjetnici.

Publika će u Kući na obali biti u prilici čuti prvake Zagrebačke opere Adelu Golac Rilović i Ljubomira Puškarića, jednu od najtalentiranijih sopranistica s ovih prostora Vedranu Šimić, te nadolazeću opernu zvijezdu Ivana Šarića.

Uz to, za pravu blagdansku atmosferu pobrinut će se i Kamerni mješoviti hor Lola predvođen Josipom Katavićem.

Vedrana Šimić koja je od 1993. aktivni član HKD Napredak za Radiosarajevo.ba otkriva da su za večerašnji koncert pripremili nešto drukčiji program.

"Večeras će se na repertoaru naći tradicionalne božićne pjesme uz malo drukčiju scensku vizualizaciju koju je osmislio Gordan Simić inspicijent Hora Opere Narodnog Pozorišta Sarajevo. Adela Golac Rilović i Ljubomir Puškarić nastupaju prvi put na Napretkovom koncertu. Cijeli koncert koncipiran je tako da bude sakralnog tipa. Publici smo pripremili i američke bozične izvedbe kao i špansku Ave Mariju, bit će još iznenađenja koja ne bih da otkrivam", kazala je Vedrana Šimić jedna od regionalno najcjenjenijih sopranistica novije generacije koja će svoju umjetnost podijeliti sa sarajevskom publikom večeras na koncertu.

Nada Matošević Orešković je kazala kako se veseli što sarađuje i ove godine s vrhunskim umjetnicima te dodala:

"Sastavili smo Vedrana Šimić i ja jedan program koji ima i ozbiljnih numera, opernih arija, a naravno ni jedan božićni koncert ne bi mogao biti bez prigodnog dijela programa, tako da mislim kako ima jednu lijepu mjeru i ozbiljnosti a sve u duhu Božića i ležernijeg ali i američkog prizvuka u pjesmama White Cristmas i Joy to the World na početku, tako da se nadamo da ćemo uspjeti dočarati taj duh Božića ovim prekrasnim koncertom našim posjetiteljima", istaknula je Nada Matošević Orešković za Radiosarajevo.ba.

Prihod od svih prodatih ulaznica ovog izuzetnog umjetničkog događaja koji su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, namjenjen je fondu za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić - Vladimir Prelog".



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije