"Prije ljeta" / Nakon "Deset u pola", Danis Tanović snima novi film

04. 01. 2022. u 22:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon sjajnog filma "Deset u pola", bh. oskarovac Danis Tanović snima novi film. 

Film "Prije ljeta" govori o mladoj Zagrepčanki, vanbračnoj kćerki imućnog Bračanina koja prvi put posjećuje otok i tamo započne aferu s oženjenim britanskim piscem kojeg tresu sredovječna i stvaralačka kriza.

Prema posljednjim rezultatima konkursa Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Danis Tanović jedan je od onih koji će dobiti finansijsku podršku za snimanje dugometražnog igranog filma, a radi se o iznosu  približno 1.250.000 KM.

Film "Prije ljeta" je primarno planiran kao projekt glumice Anje Matković, a nakon prvog razrađivanja scenarija joj se koscenaristički pridružio Nikola Kuprešanin, dok će produkciju raditi Propeler film.

Anja je s bh. oskarovcem sarađivala na filmu "Deset u pola" u kojem je glumila food blogericu iz Zagreba, a tokom posjete Sarajevo Film Festivalu ovog ljeta otkrila je kako radi na novom projektu te da je u pregovorima s Tanovićem za režiju tog djela, piše Hina.

Projekt se razvijao kroz sve stepenice HAVC-ove podrške, a iz ove institucije kazali su da "način na koji autori kombiniraju lepršavost i dramu je vrlo primamljiv" što vodi prema filmu kojeg bi i najšira publika u Hrvatskoj i regiji zaista mogla voljeti.

"Iako na prvi pogled sadržaj filma djeluje kao romantična komedija smještena u mediteransku scenografiju, autori se s tim žanrom poigravaju na svjež i ironičan način, a glavna junakinja je pisana znatno dublje nego što bi to sam žanr nalagao", saopštili su.

Kako prenosi Hina iz HAVC-a su istakli kako su Matković i Kuprešanin napisali vrlo zavodljiv scenarij, koji istovremeno pršti humorom i nježnošću, uvjerljivo ukorijenjen u jadransko podneblje u kojem se radnja i zbiva, s likovima od krvi i mesa i sigurno vođenom strukturom, te vjeruju u njegov uspjeh uz redateljsku ruku renomiranog redatelja i iskusnog producenta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)