Gala projekcijom komedije "Deset u pola" započela kino distrubucija u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Gala projekcijom komedije "Deset u pola" započela kino distrubucija u BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Svečana premijera filma "Deset u pola"

Novi film Danisa Tanovića Deset u pola  već je zadobio status filmskog hita, iako je regionalna kino distribucija ove komedije tek započela. 

Nakon što je svoju svjetsku premijeru doživio na 27. Sarajevo Film Festivalu, te se predstavio na festivalima u istanbulu, Dohi, Zagrebu i Beogradu, ovaj film sada se može gledati u kinima širem regije, u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu i Kranju, a od danas i u Sarajevu. 

Glumac u tom filmu Izudin Bajrović kazao je novinarima prije početka večerašnje projekcije da su reakcije publike bile dobre, gdje god da je dosad film prikazan. Ne sumnja da će tako biti i za projekcija u bh. kinima. Film je to o 'običnim ljudima koji treba da se dopadne običnim ljudima'. Čini se, kako je kazao, da su u tome i uspjeli.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

"Film je duhovit i bajkovit. Volim ga nazvati bajkom o Sarajevu. Tom filmu posebnu dimenziju daju mladi glumci. Svaku priliku koju dobiju, oni znaju iskoristiti na najbolji način", naglasio je Bajrović, koji u tom filmu tumači lik čovjeka koji je posvećen kćerki, nakon što je ona ostala bez majke, a on bez supruge.

Helena Vuković u filmu 'Deset u pola' tumači lik kćerke jednog od dvojice ćevabždija, a za suradnju s rediteljem Danisom Tanovićem kaže da je ostvarenje sna za svakog mladog glumca. Za njega kaže da je detaljan, temeljit, jednostavan, konkretan i inspirativan reditelj.

Producent filma Jovan Marjanović: "Film može unijeti dozu humora u ova teška vremena, a i sniman je u takvim vremenima. Međutim, film je to o prijateljstvu, porodici i tradicionalnim vrijednostima", kazao je. 

Danis Tanović i njegova ekipa ovaj su film snimali tokom pandemije. Radnja se događa u Sarajevu, u maju 2021. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Svečana premijera u sarajevskom multiplexu Cineplexx privukla je velik broj poznatih ličnosti, a prisustvovala joj je i ekipa filma. 

Film je nastao u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo, koji je partner regionalne promocije. Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije