CineStar saopćio razloge odbijanja distribucije filma Danisa Tanovića 'Deset u pola'

21
Radiosarajevo.ba
CineStar saopćio razloge odbijanja distribucije filma Danisa Tanovića 'Deset u pola'
Scena iz filma / 'Deset u pola'

CineStar, kao vodeći prikazivač u Bosni i Hercegovini i regiji, kontinuirano podržava lokalnu kino produkciju jer upravo ona daje dodatan poticaj kino tržištu na kojem posluje.

U prilog tome ide činjenica da je publika u našim kinima do sada imala priliku pogledati većinu bosanskohercegovačkih filmova poput sjajnih „Quo Vadis, Aida“ Jasmile Žbanić, „Scream for me Sarajevo“ Tarika Hodžića ili „Epizodu u životu berača željeza“ Danisa Tanovića.

Navedeno je još i naglašenije u razdoblju pandemije kada se suočavamo sa nedostatkom stranog audiovizualnog sadržaja kao i konkurencijom internetskih platformi i drugih oblika zabave.

Njihovo sapćenje prenosimo u cijelosti:

"Smatramo potpuno neopravdanim da se trenutno pokušava kreirati pritisak na naš kino lanac jer film „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića neće biti na repertoaru najvećeg kino lancu u Bosni i Hercegovini, posebno iz razloga što je svima poznato da je CineStar zainteresiran za prikazivanje Tanovićevog filma, međutim, pozivamo distributera da pruži uvjete koji će to omogućiti.

Naime, razlog trenutne situacije oko filma „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića je isključivo u tome što sa distributerom nismo uspjeli postići komercijalni dogovor oko bitnih elemenata igranja filma u kinima, a posebno vremenskog perioda između prikazivanja u kinima i prikazivanja putem drugih medija, te raspodjele prihoda", navodi se u saopćenju.

U saopćenju dalje tvrde da iako postoji višedecenijski svjetski i lokalni standard uobičajenog vremenskog perioda između prikazivanja filmova u kinima, kao premijernog mjesta za prikazivanje filmova, do njegovog prikazivanja putem drugih medija, kojeg u pravilu poštuju svi distributeri u odnosu na njihove filmove, u konkretnom slučaju distributer nije želio garantirati takav višemjesečni odmak, te ga je pokušao skratiti na samo 30 dana. Igranje filma sa tako kratkim odmakom ugrožava cijeli dugogodišnji poslovni model kina, a time ugrožava i uspjeh filma u kinima.

"Pokušali smo ih zamoliti da se usuglasimo oko istih uvjeta, međutim odbili su. CineStar je zgrožen što se ovakva komercijalna tema nepotrebno politizira i to posebno nakon što je u zadnjih 10 godina CineStar otvorio 7 novih multiplexa u Bosni i Hercegovini, potaknuo razvoj i modernizaciju kino mreže, te zaposlio velik broj ljudi. Međutim, upravo iz razloga visokih ulaganja, CineStar ne može donositi poslovne odluke koje izravno utiču na održivost kina kao premijernog medija za prikazivanje filmova.

Konkretna ekonomska odluka nema veze sa Tanovićevim filmom, te bi se u istim okolnostima donijela ista odluka da se radi o hollywoodskom, regionalnom ili bosanskohercegovačkom filmu.

CineStar će i dalje nastaviti sa odgovornom poslovnom politikom i poticanjem prikazivanja lokalnih filmova, no pod uobičajenim i jednakim uslovima prihvatljivim i prikazivaču i distributeru", navodi se u saopćenju CineStara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije