Najpoznatije bh. slikarice na izložbi 'Ženskom rukom'

Radiosarajevo.ba
Najpoznatije bh. slikarice na izložbi 'Ženskom rukom'
Uspješna saradnja SPKD "Prosvjeta" i Umjetničke galerije BiH nastavlja se i ove godine kroz izložbu i katalog "Ženskom rukom: doprinos ženskog srpskog slikarstva i vajarstva umjetnosti BiH".

"Izložba i Katalog rezultat su istraživačko-izložbeno-izdavačkog poduhvata čiji je cilj da se u bosanskohercegovačkoj kulturi istaknu primjeri prvih likovnih umjetnica, darovitih školovanih žena (neke od njih su studirale ili se usavršavale u Beču, Parizu, New Yorku, Zagrebu, Beogradu), koje su svojim djelima obilježile početak bosanskohercegovačke likovne umjetnosti 20. vijeka“, stoji u odlomku prim. dr. Save Vlaškog iz Uvodne riječi kataloga koji prati ovu izložbu

Na izložbi će biti predstavljena najznačajnija djela Adele Ber, Ive Despić, Mice Todorović, Rajke Merćep i Milene Šotre iz kolekcije Umjetničke galerije BiH.

Posjetioci izložbu Ženskom rukom mogu pogledati svim radnim danima i subotom od 10 do 20 sati u periodu od 2. septembra do 1. oktobra 2016. u Umjetničkoj galeriji BiH.

Svi zainteresirani su pozvani na otvaranje izložbe koje će se održati u petak, 2. septembra, u 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije