Miruna Vlada predstavlja nagrađenu zbirku 'Bosna. Razvod'

Radiosarajevo.ba
Miruna Vlada predstavlja nagrađenu zbirku 'Bosna. Razvod'
Zbirka pjesama "Bosna. Razvod" proglašena je najboljom knjigom poezije objavljenom u Rumuniji te godine.

Rumunska kritika nazvala je ovu zbirku “oživljavanjem rumunske političke poezije”. 

Njena autorica ponovo dolazi u Sarajevo, a PEN centar vas poziva na susret s njom,  u četvrtak 1.  septembra 2016. s početkom od 19:00 sati u Muzeju književnosti u Sarajevu.

Miruna Troncota rođena je 1986. godine u Bukureštu, a sa šesnaest godina uzima književni pseudonim Miruna Vlada. 

U našu zemlju prvi put je došla na ljetnu akademiju 2009. godine i zaljubila se u Bosnu i Hercegovinu, živjela u njoj, napisala doktorsku tezu o evropskim izgledima Bosne, ali i zbirku pjesama Bosna. Razvod u kojoj je svoje lično iskustvo povezala sa sudbinom naše zemlje.

“Ponovo sam u Sarajevu nakon tri godine, dio mojih pjesama je preveden na bosanski jezik i s nestrpljenjem očekujem da svoja djela podijelim s ljudima koji su mi bili inspiracija za ovu zbirku poezije,” kazala je pjesnikinja uz poziv za prisustvovanje promociji na kojoj s prisutnim želi podijeliti svoje impresije o Bosni i Hercegovini, granicama, tankoj liniji između ljubavi i mržnje, okrutnosti historijskih knjiga i politici intimnosti. Gost poetske večeri je ugledni bosanskohercegovački pjesnik Goran Simić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije