Na SFF promoviran film koji veliča četnički pokret, evo šta kažu organizatori

29
Radiosarajevo.ba
Na SFF promoviran film koji veliča četnički pokret, evo šta kažu organizatori
Foto: Printscreen / Heroji Halijarda

U okviru programa Sarajevo Film Festivala utorak, 15. augusta, održan je "CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija" na kojem je predstavljen srbijanski film Heroji Halijarda reditelja Radoša Bajića.

U ovom filmu su četnici zajedno sa Dražom Mihajlovićem prikazani kao pozitivni akteri, velikodušni heroji koji spašavaju 508 američkih vojnika.

Ovim povodom, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je organizatore Sarajevo Film Festivala.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

"U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji.

Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste", kazala je Andrijana Copf, portparolka Sarajevo Film Festivala za Radiosarajevo ba.

U opisu filma navodi se da je "radnja filma smještena u proljeće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svjetskog rata, u jednom srbijanskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spašavanja američkih i savezničkih pilota u historiji svjetskog zrakoplovstva, poznata kao 'Operacija Halijard'.

Heroji Halijarda priča je o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima".

U filmu se našlo skoro stotinu glumaca, među kojima: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Radovan Vujović i drugi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije