Peti dan SFF: Danas pratimo filmski spektakl Dragana Bjelogrlića

0
Radiosarajevo.ba
Peti dan SFF: Danas pratimo filmski spektakl Dragana Bjelogrlića
Foto: Kurir / Dragan Bjelogrlić

Sarajevo je postalo centar regiona, na gradskim ulicama se osjeti Festivalski duha, a građani kao i svaki put oduševljeni su programom koji je pripremljen u predstojećim danima Festivala.

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala, u hotelu 'Hills', u nedjelju navečer, 13. augusta, dodijeljene su nagrade Srce Sarajeva za najbolje serije.

U 11 sati na festivalskom trgu održat će se konferencija za medije Grand caffe sa Charlijem Kaufmanom.

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

U večerašnjem programu će se naći film Čuvari formule, režisera Dragana Bjelogrlića, koji će se u Sarajevu prikazati od 21.30 sati.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Danas u programu: "Čuvari formule" Režija: Dragan Bjelogrlić U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike. #29thSFF #sarajevomonamour ___ Today in programme: "Guardians of the formula / Čuvari formule Director: Dragan Bjelogrlić In the midst of the Cold War crisis, a group of scientists at the Vinča Institute is implementing a secret project led by Professor Dragoslav Popovic. Due to unforeseen circumstances, they are exposed to a lethal dose of radiation, which is why the Yugoslav secret police are taking them to the Curie Clinic in Paris for treatment. A French team of doctors led by Professor Georges Mathé concludes that their condition is critical and that their days are numbered. Although Professor Mathé has devoted his entire life to the fight against nuclear weapons and deeply despises the project on which Yugoslav scientists worked, he proposes that a delicate and uncertain intervention of replacing the bone marrow of irradiated patients be carried out for the first time in history. Whether it is an experiment on living human beings, or whether he really wants to help them – becomes a tormenting question for Yugoslav scientists.

Posted by SARAJEVO FILM FESTIVAL on Tuesday, August 15, 2023

Također, večeras u 19 sati će biti upriličena projekcija filma Kos kos kupina / Shashvi shashvi makvali, režiserke Elene Naveriani.

Etero, četrdesetosmogodišnjakinja koja živi u jednom malom gruzijskom selu, nikada nije željela imati muža. Ona cijeni vlastitu slobodu podjednako kao i svoje kolače. Ali njena odluka da živi sama povod je brojnih tračeva među stanovnicima njenoga sela. Iznenada, Etero se strastveno zaljubljuje u jednog muškarca i prisiljena je odlučiti da li želi stupiti u vezu sa njim ili nastaviti živjeti slobodno. Etero se mora suočiti s vlastititm emocijama i odlučiti kako naći vlastiti put ka sreći.

Danas u programu: "Kos kos kupina / Shashvi shashvi makvali" Režija: Elene Naveriani Etero, četrdesetosmogodišnjakinja koja živi u jednom malom gruzijskom selu, nikada nije željela imati muža. Ona cijeni vlastitu slobodu podjednako kao i svoje kolače. Ali njena odluka da živi sama povod je brojnih tračeva među stanovnicima njenoga sela. Iznenada, Etero se strastveno zaljubljuje u jednog muškarca i prisiljena je odlučiti da li želi stupiti u vezu sa njim ili nastaviti živjeti slobodno. Etero se mora suočiti s vlastititm emocijama i odlučiti kako naći vlastiti put ka sreći. Film KOS KOS KUPINA zasnovan je na istoimenom romanu Tamte Melashvili. #29thSFF #sarajevomonamour ____ Today in programme: "Blackbird Blackbird Blackberry / Shashvi shashvi makvali" Director: Elene Naveriani Etero, a 48-year-old woman living in a small village in Georgia, never wanted a husband. She cherishes her freedom as much as her cakes. But her choice to live alone is the cause of much gossip among her fellow villagers. Unexpectedly, she finds herself passionately falling for a man, and is suddenly faced with the decision of pursuing a relationship or continuing a life of independence. Etero must grapple with her feelings and decide how to find her own path to happiness. BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY is based on the novel of the same name by Tamta Melashvili.

Posted by SARAJEVO FILM FESTIVAL on Monday, August 14, 2023

Film KOS KOS KUPINA zasnovan je na istoimenom romanu Tamte Melashvili.

Podsjetimo, organizacijski tim Sarajevo Film Festivala objavio je kako će u srijedu, 16. augusta, zbog Dana žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine doći do promjena u aktivnostima vezanim za SFF. 

Festival se svečano zatvara 18. augusta.

/ Anketa

Ocijenite noćni život u Sarajevu za vrijeme SFF-a?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije