Tokom Sedmice italijanskog filma bit će prikazano ostvarenje Ade Hasanovića

Radiosarajevo.ba
Tokom Sedmice italijanskog filma bit će prikazano ostvarenje Ade Hasanovića
U nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, ovog novembra Ambasada Republike Italije u BiH organizirat će Sedmicu italijanskog filma i jezika u okviru pete Sezone italijanske kulture u BiH.

Kada je u pitanju filmski program, središte će biti u Sarajevu gdje će, od 21. do 25. novembra, u kinu Meeting Point biti prikazano pet projekcija nagrađivanih italijanskih filmova iz ove godine.

Bit će prikazani filmovi "Indivisibili" (Nedjeljivi) koji donosi potresnu priču o dva sijamska blizanca i "Veloce come il vento" (Brz kao vjetar), strastveni film o sportu i o događajima u porodici koja godinama proizvodi trkačke automobile i odgajaju vozače relija, te dokumentarac "L’Uomo che non cambiò la Storia" (Čovjek koji nije promijenio historiju) koji za temu ima istinitu priču o profesoru antifašisti koji dobije zaduženje da organizira kulturni program povodom posjete Hitlera Italiji 1938. godine.

Posljednjeg dana Sedmice, u Sarajevu će biti prikazan kratkometražni film bh. reditelja Ade Hasanovića, nekadašnjeg stipendiste italijanske Vlade, koji je diplomirao pri "Scuola Nazionale del Cinema" (Nacionalna filmska škola).

Također, ljubitelji filma moći će pogledati film nazvan "Fiore" (Cvijet), dramu o nemogućoj ljubavi između dvoje mladih zatvorenika u zatvoru za maloljetne osobe te "Piuma" (Pero) inteligentna komedija o fenomenu maloljetničkog roditeljstva.

Kako bi se omogućio pristup ovogodišnjoj filmskoj ponudi što široj bh. publici, upriličit će se projekcije ovih i drugih italijanskih filmova, među kojima su "Lo chiamavano Jeeg Robot" (Zvali su ga Jeeg Robot) i u Banjoj Luci (20. i 21. novembra ), Tuzli (22. i 27. novembra), Mostaru (23. novembra) i Višegradu (24. i 25. novembra).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije