Na njemu je ispisana 'Na Drini ćuprija': Radni sto Andrića u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Na njemu je ispisana 'Na Drini ćuprija': Radni sto Andrića u Sarajevu
Ivo Andrić jedini je bosanskohercegovački dobitnik Nobelove nagrade za književnost, uspješni diplomata Kraljevine Jugoslavije, velikan evropske književnosti i intelektualac.

Iza njega su ostala velika djela koja mnogi danas pokušavaju osporiti, za koje se otimaju književni nacionalisti - i sve to baš zbog toga što je bio tako veliki.

Ove godine Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježio je 55. godišnjicu otkako je Andrić dobio Nobelovu nagradu.

Upravo originalni rukopis nagrađenog Andrićevog romana Na Drini ćuprija čuva se u Muzeju kao poklon ovog velikog pisca.

Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini učinit će Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine posebnu čast posudbom radnog stola nobelovca Ive Andrića za izlaganje u Stalnoj postavci Muzeja. 

Iz Muzeja pozivaju da 10. oktobra (ponedjeljak) u 17.30 sati pozdravite ovu vrijednu dopunu Stalne postavke Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Prisutnima će se obratiti ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, gospođa Christiane Hohmann i direktorica Muzeja Šejla Šehabović.

U programu učestvuju: Ariana Piknjač (flauta), Nikolina Šušak (flauta) i Alma Aganspahić (klavir). 

Za vrijeme izlaganja eksponata u Stalnoj postavci, u galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ponovno možete pogledati izložbu „Mostovi“ autora Nedima Mušovića produciranu povodom 55 godina Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije