Andrić je Muzeju poklonio originalni rukopis 'Na Drini ćuprije'

Radiosarajevo.ba
Andrić je Muzeju poklonio originalni rukopis 'Na Drini ćuprije'
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine slavi 55 godina rada u godini kada se obilježava i 55. godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Upravo originalni rukopis nagrađenog Andrićevog romana Na Drini ćuprija čuva se u Muzeju kao poklon ovog velikog pisca.

Ova priča koja govori o važnosti Muzeja i muzejskih zbirki insprirala je projekt 55 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću - 55 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta potpuno je renovirana Galerija Mak,  u kojoj će u narednim danima biti postavljena izložba Nedima Mušovića Mostovi kao dio obilježavanja godišnjice. Projekt je, također, omogućio digitalizaciju originalnog izdanja romana Na Drini ćuprija koji će biti promoviran u narednim danima.

Renovirana je i proširena stalna postavka muzeja, koja će od sada biti dostupna i strancima s tekstovima na engleskom jeziku, kojima će ujedno biti dostupan i dvojezični audiovodič kroz muzej. Iz Muzeja ističu da su ponosni na to što je dio stalne postavke postala i kratka historija bh. teatra.

Ovo je prvi put nakon rata da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH značajno ulaže u svoje kapacitete.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije