Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu izvedba maratonskog djela Vexations koje traje 24 sata

1
Radiosarajevo.ba
Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu izvedba maratonskog djela Vexations koje traje 24 sata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izvedba kompozicije Vexations na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

Francuski kompozitor Eric Satie (1866-1925) zamislio je kompoziciju "Vexations" kao nekonvencionalno djelo čija izvedba može trajati i do 24 sata. Zbog toga se ovo djelo rijetko uključuje u pijanističke repertoare. 

Danas u podne je u dvorani "Cvjetko Rihtman" na Muzičkoj akademiji u Sarajevu započelo prvo izvođenje ovog djela u Bosni i Hercegovini. Za to su zaslužni pijanisti Zlatan Božuta, Mirza Gološ, Kristina Lazić i Zerina Šabotić koji Vexations izvode naizmjenično. 

Ovaj neobičan koncert trajat će puna 24 sata, dakle do utorka 21.03.2023. u podne. Publika je pozvana da posjeti događaj u vrijeme koje im najviše odgovara. 

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Notni zapis kompozicije “Vexations" sadrži uputu za sviranje koja od izvođača zahtijeva da se kompozicija, oslobođena bilo kakve razrade osnovnog muzičkog materijala i gradacije, doslovno ponovi čak 840 puta.

Naizgled beskonačno sviranje kratkog muzičkog segmenta u veoma sporom tempu, monoton karakter i statičan muzički tok, gdje se svaka potencijalna varijacija doživljava kao greška, doprinose doživljaju djela kao “zvučnog objekta” koji postaje dio prostora. Prema tome, kompozicija “Vexations” može se posmatrati kao okosnica koncepta “muzika kao namještaj” kojim je Satie muziku nastojao poistovjetiti sa svakodnevnim životom.

Paralelno s izvedbom ove jedinstvene kompozicije, likovni umjetnici Kerim Begičević i Emir Haskić stvaraju nova likovna djela. Planirano je da skulptor Adis Lukač izloži svoj rad “Europa, Zeus, Kupid i Kupid-birokrata". 

U fotogaleriji pogledajte šta je naš fotograf Dženan Kriještorac zabilježio na licu mjesta.  

Izvedba kompozicije Vexations na Muzičkoj akademiji u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izvedba kompozicije Vexations na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

Etimološki gledano, naziv kompozicije Vexations, izveden od latinske riječi ‘vexatio’ što može značiti “mučenje”, “iritiranje” ili “dosađivanje”, ukazuje na moguću parodijsku konotaciju djela u kontekstu kompozicionog oblikovanja muzičkog materijala prema ustaljenim uzusima zadapdnoevropske muzičke tradicije. U igri riječi Erika Satiea promjena nekoliko slova u potpunosti mijenja značenje, pa se tako forma “tema i varijacije” (‘variations’), transformiše u “tema i iritacije” (‘vexations’).

Inicijator prve izvedbe bio je John Cage, najavangardniji kompozitor 20. stoljeća. Praizvedba, u kojoj su osim Cagea učestvovali i David Tudor, Christian Wolff, Philip Corner, Viola Farber, Robert Wood, MacRae Cook, John Cale, David Del Tredici, James Tenney, Howard Klein i Joshua Rifkin, upriličena je u njujorškom Pocket Theatre 1963. godine i trajala je 18 sati i 40 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije