Boško Jović i gosti oduševili publiku u BKC-u

0
V.A.Z.
Boško Jović i gosti oduševili publiku u BKC-u
Foto: Dž. K. / Koncert Boška Jovića u BKC-u

Poznati bh. gitarista Boško Jović održao je svoj najveći sarajevski koncert do sada, u popunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra. 

Umjetnik koji iza sebe ima preko dvadeset godina solističke karijere predstavio se sarajevskoj publici kroz svoj specifični muzički izraz - crossover između klasične gitare, evergreena i sevdalinke. Osim Boška Jovića, na sceni su nastupili i njegove kolege instrumentalisti: basista Mario Rašić, violinist Vanja Radoja i harmonikaš Antonio Vrbički.

Koncert su svojim interpretacijama uveličali posebni gosti Mustafa Šantić, Dino Šaran, te Amira Medunjanin koja s Boškom Jovićem surađuje dugi niz godina. 

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Na koncertu su predstavljene pjesme s posljednjeg albuma "Napiši jednu ljubavnu" kojeg je Jović bazirao na naslijeđu pop-rock muzike iz BiH. Osim toga, publika je imala priliku čuti i obrade sevdalinki, kao i nove pjesme. 

Koncert Boška Jovića u BKC-u
Foto: Dž. K. : Koncert Boška Jovića u BKC-u

Boško Jović je rođen 1981. u Zenici, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi Ljubinka Jovića, svog oca i profesora gitare. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odjelu za muzikologij 2004. godine te na Odjelu za solo gitaru u klasi profesora Zorana Krajišnika 2006. Nastavio je školovanje na postdiplomskom studiju s profesorom Alexanderom Sweteom na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (2010.)

Osvojio je posebnu nagradu na Federalnom gitarsitičkom natjecanju u Bugojnu 1998. Kao solist Komornog simfonijskog orkestra Zenica, Boško nastupa od 1994. godine, a nekoliko je puta izvedio kao solist orkestra "2007." i Sarajevskog filharmonijskog orkestra.
Snimao je gitarske dionice na soundtracku za filmove: "Dvaput rođena" (redatelj: Sergio Castellito, glumci: Penelope Cruz, Emile Hirsch i Mira Furlan) " i" Jasmina "(redatelj: Nedžad Begović, glumci: Zijah Sokolović, Nada Djurevska).

Svirao je s raznim umjetnicima različitih žanrova, kao što su Edin Karamazov, jedan od najboljih svjetskih svirača lutnja i Amira Medunjanin. Nastupao je šiorom svijeta kao klasični i cross-over gitarista. Od 2013. godine službeni je promotor Yamaha gitara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije